Начало Новини Тайванските органи по сигурността заявиха, че се отнасят много сериозно към взривяването...

Тайванските органи по сигурността заявиха, че се отнасят много сериозно към взривяването на пейджъри, използвани от "Хизбула"

64
Тайванските органи по сигурността заявиха, че се отнасят много сериозно към взривяването на пейджъри, използвани от "Хизбула"

Органите за национална сигурност на Тайван „се отнасят с голямо внимание“ към взривяването на хиляди пейджъри, използвани от проиранското шиитско движение „Хизбула“ в Ливан, заяви министърът на отбраната на демократично управлявания остров, след като се оказа, че тайванска компания стои зад производството на комуникационните устройства, предаде Ройтерс.

Тайванската компания „Голд Аполо“ заяви, че не е произвеждала устройствата, използвани при нападението, и че те са били произведени от базираната в Будапеща компания „Би Ей Си Кънсалтинг Кей Еф Ти“ (BAC Consulting KFT), която има лиценз за използване търговската марка в някои райони.

Пред репортери в Тайпе министърът на националната отбраната на Тайван Уелингтън Ку заяви, че правителството следи отблизо развитието на ситуацията. 

„След като новината излезе наяве, разбирам, че в момента съответните органи за национална сигурност обръщат голямо внимание на това“, каза той, без да дава допълнително подробности. Ку говори вчера, но коментарите му във връзка със случилото бяха публикувани едва днес.

Подкрепяната от Иран „Хизбула“ обеща да отвърне на Израел, който не е пое отговорност за детонациите, отнели живота на девет души. Двете страни продължават да си разменят въздушни удари по ливанско-израелската границата от избухването на конфликта в ивицата Газа през октомври миналата година. 

Израел, както и повечето страни, няма официални дипломатически отношения с Тайван, който Китай смята за част от своята територия, но двете страни поддържат де факто посолства и имат близки, макар и неофициални връзки, отбелязва Ройтерс.

Тайпе осъди нападението срещу Израел на 7 октомври, извършено от бойци на палестинската въоръжена групировка „Хамас“ срещу градове и кибуци в Южен Израел, което впоследствие доведе и до войната в Газа, и предложи силната подкрепа и съчувствие на Тайван към Израел.

На въпроса дали Израел е уведомил Тайван за експлозиите и дали двете страни са обменяли информация в областта на сигурността или разузнаването, Ку отговори, че Тайпе не поддържа такива отношения с Израел. 

Говорител на министерството заяви, че публичната информация от компанията е, че пейджърите не са произведени от нея. Когато е ставало въпрос за международно сътрудничество, Тайван е искал такова, което да помогне за поддържането на стабилността в Тайванския проток, добави той.

„Но не и такова, което включва евентуални провокативни действия извън региона“, уточни говорителят.

По-рано днес тайвански правителствен говорител отново подчерта, че пейджърите, изнасяни от острова, „нямат проблем с експлозии“.

Звената за национална сигурност следят разпространяваните онлайн слухове, за които се предполага, че идват от чужбина и целят „злонамерено“ да свържат тайванското правителство със случая, уточни той.