Начало България С факелно шествие ВМРО отбеляза в Кюстендил 131 години от създаването си

С факелно шествие ВМРО отбеляза в Кюстендил 131 години от създаването си

34
С факелно шествие ВМРО отбеляза в Кюстендил 131 години от създаването си

ВМРО отбеляза тази вечер в Кюстендил 131 години от създаването на организацията. Факелно шествие премина от паметника на „Освободителят на Кюстендил“ Ильо Войвода до центъра на града, където е паметникът на Тодор Александров. Заради шествието имаше специална организация на движението в центъра на града, а участниците в него скандираха „И преди и сега – Македония е българска“. 

„Кюстендил е не само важен пункт за ВМРО в цялата му история“, каза лидерът на организацията Красимир Каракачанов по повод избора за честването на годишнината. „За мен като градоначалник е чест, че сте избрали Кюстендил за празника си“, каза кметът Огнян Атанасов, който посрещна шествието. „Радвам се, че тук има гости от Република Северна Македония, защото и моят род е от Прилеп и имам сантимент към днешна Република Северна Македония“, каза още Атанасов.

Красимир Каракачанов изтъкна, че и след 131 години, онова, за което са се борили дейците на ВМРО, все още не е осъществено. Последните години са най-безличните по отношение на политиката, която България води за защита на българите в РСМ. Все още ние като общество сме задължени на тези хора в Македония, които продължават да наричат себе си българи и се борят за своите права, каза Каракачанов.

По отношение на изборите лидерът на ВМРО припомни, че са призовали членовете на организацията да гласуват, за да имат активно отношение към вота, но да протестират срещу това, което се случва, подавайки бюлетина с „не подкрепям никого“. „Това показва едно – ние в предварително уговорени мачове няма смисъл да играем“, каза Красимир Каракачанов.

„Когато виждаме, че някои партии раздават до 500 лв. на глас, за какви избори говорим? Когато виждаме как съдебната система, полицията се е ангажирала да помага на една партия и да пречи на останалите – това нормални избори ли са“, попита той.