Начало България С тържествена церемония Словакия посреща първите си бойни самолети Ф-16. България е...

С тържествена церемония Словакия посреща първите си бойни самолети Ф-16. България е следващата

44
Снимката е илюстративна
На снимката: изтребител F-16

Тази вечер в Словакия ще пристигнат първите два изтребителя F-16. Церемонията за тяхното посрещане ще се проведе във военната база „Кухиня“

По време на официалната церемония ще участват президентът Петер Пелегрини, началникът на Генералния щаб Даниел Смеко и министърът на отбраната Роберт Калиняк.

През края на 2018 година в Братислава беше подписан договор за закупуване на 14 изтребителя. Доставката беше забавена с около 2 години поради пандемията от коронавирус, която наруши графика на производството.

За момента бойните самолети ще бъдат базирани на летището в Кучине, защото ремонтът на военната база „Слияч“ все още не е завършен.

След Словакия, следващата държава, която ще получи изтребителите, е България. Доставката у нас също бе забавена поради пандемията. Сключени бяха договори за общо 16 самолета – по два договора за 8 машини от модел F-16C/D Block 70. Общата сума е около 5 милиарда лева.

Наскоро беше обявено, че България ще получи първите два самолета от поръчката от 8 машини, вероятно до края на годината, от завода в Грийнвил. Те ще останат за тестове до март 2025 г., когато се очаква да пристигне и първият изтребител у нас. Министерството на отбраната обяви, че се надява новият F-16 да бъде представен на празника на армията, Гергьовден, на 6 май следващата година.

По БТВ в понеделник, военният министър Атанас Запрянов потвърди, че след края на първото тримесечие на 2025 година ще пристигнат първите два поръчани F-16 от САЩ, а до края на 2025 година – всичките 8, които са поръчани.