Начало Новини С развитието на местните винени сортове по-лесно се осъществява производството и търговията...

С развитието на местните винени сортове по-лесно се осъществява производството и търговията с вино, според експерта Живко Енчев

34
С развитието на местните винени сортове по-лесно се осъществява производството и търговията с вино, според експерта Живко Енчев

С развитието на местните винени сортове по-лесно се осъществява и производството и търговията с вино, каза за БТА Живко Енчев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП).

За трета година екипът на БАВП организира серия от прояви, чиято цел е популяризирането на местните български сортове. Представяме селекция от над 40 вида вина от различни български сортове, произведени в български винарски изби от всички краища на страната, допълни той.

Тъй като маврудът е най-разпознаваем и най-широко разпространен, избираме месец октомври, когато на 26 октомври – Димитровден, отбелязваме Международния ден на мавруда. Идеята е покрай него да бъдат представени и вкусени всички характерни български сортове. Това са различните видове мискети, „Димят“, „Широка мелнишка лоза“, „Мелник 55“, „Гъмза“, „Тамянка“, „Рубин“, но акцентът е върху мавруда, който е една трета от селекцията, посочи Енчев.

Той припомни, че насажденията с „Мавруд“ са предимно в Пловдивско, Пазарджишко и района на Асеновград и Чирпан, но редица винарни са започнали да експериментират с насаждения от сорта и в други географски райони, като има много успешни резултати.

С развитието на местните сортове по-лесно се осъществява и производството и търговията с вино, обясни Живко Енчев. Не е случайно, че тези типично местни сортове са намерили място тук заради почвено-климатичните условия. Някои от тях са създадени специално като хибриди за определени региони от учените и са съобразени именно с тези условия. Това е устойчивост, която прави български сортове отчетливи за родния и за световния пазар, посочи експертът.

Много е важен обликът на българското вино, защото в световен план винопроизводството се отличава с голямо регионално разнообразие, а ценителите все повече се вълнуват от отличителните черти. Със серията събития ние се стремим да впечатлим виненото небце и на чуждите туристи, които са в дадения град или регион, каза Марин Маринов, един от хората, които обясняват спецификата на вината в дегустационния тур за посетителите.

Серията от градски винени фестивали, посветени на местните сортове вино, съчетани с местна музика започнаха тази година от Велико Търново. В петък дегустациите преминаха под съпровода на музикантите от Urban Jazz Project, тази вечер ценителите и гостите на фестивала ще дегустират и ще слушат The Hitch-Hikers. Своеобразното винено турне ще се осъществи през целия месец октомври и обхваща четири областни града – от Велико Търново, през Варна, София и завършва в Пловдив.