Начало България С кое не е съгласен президентът? Правителството публикува извадки от позицията ни...

С кое не е съгласен президентът? Правителството публикува извадки от позицията ни за срещата на върха на НАТО

59
НАТО

След като президент Румен Радев отказа участието си в срещата на върха на НАТО, правителството обяви, че защитата на страната ще бъде запазена на форума.

Радев неоднократно е изразявал несъгласие с парламентарното решение за военна подкрепа на Украйна.

Според Конституцията външната политика се определя от правителството, а президентът трябва да съгласува тези позиции като обединител на нацията.

От Министерския съвет съобщиха, че позицията на България за срещата на върха в НАТО отразява националния интерес и потвърждава подкрепата за Украйна както на национално, така и на съюзническо ниво.

„Тя е напълно в съответствие с решенията на Народното събрание“, коментираха от правителството.

„Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че иска, не иска ще води делегация във Вашингтон

Отбеляза се, че българската позиция се работи в детайли от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран, тъй като съдържа информация, която може да застраши интересите на държавата, както е обичайно при позиции за външната политика и международни въпроси.

Причината за това е, че документът съдържа информация за вътрешни процеси в НАТО и съюзнически материали, включително класифицирани документи с висок степен на секретност, посочиха от кабинета на Димитър Главчев.

Въпреки че не е предназначен за публикуване, документът за срещата на върха във Вашингтон не съдържа нови позиции, отлични от тези, които вече са обявени от България.

В него са подчертани ключовите точки от българската позиция, които може би не са в пълен съгласие с президента:

  • България поддържа силна подкрепа за общия отговор на НАТО, ЕС и международната общност за руската агресия срещу Украйна.
  • Ние подкрепяме усилията на Украйна за свобода и сигурност и правото й да избира собствените си гаранции за защита.
  • Решението за мирно решение не трябва да застрашава териториалната цялост на Украйна, и Русия трябва да спазва международното право.
  • Русия и Украйна трябва да решат конфликта между тях, без НАТО да участва директно във войната.
  • Ние продължаваме да подкрепяме Украйна с военна техника и обучение на личния им персонал извън Украйна.
  • Подкрепяме плановете за увеличено присъствие на НАТО на Източния фланг, което укрепва отбранителните способности на Алианса.
  • Няма планове за изпращане на български войски в Украйна.

България е готова да продължи да помага на Украйна с военна техника, посочи правителството.

„До момента предоставихме общо 6 пакета военна помощ на Украйна чрез различни финансови инструменти и съюзници“, допълниха от Министерския съвет.

След като не присъства на среща на НАТО в София, сега Радев отказа да води делегация и във Вашингтон

При отбелязването на 20 години членство в НАТО и 75 години от създаването на Алианса, България остава ангажиран партньор за сигурността на Северноатлантическия пакт според МС.

Вчера Радев съобщи, че не приема да ръководи българската делегация във Вашингтон и не се съгласява с ангажиментите, предложени от Министерския съвет относно конфликта в Украйна.