Начало Новини Сърбия трябва да се учи от Германия, заяви председателят на сръбския парламент...

Сърбия трябва да се учи от Германия, заяви председателят на сръбския парламент в Берлин

49
Сърбия трябва да се учи от Германия, заяви председателят на сръбския парламент в Берлин

Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич заяви днес в Берлин, че Сърбия трябва да се учи от германския пример и да няма политическо разделение в страната, когато става въпрос за национални въпроси, предаде Танюг.

„Да стигнем до това националният интерес да бъде на първо място, а политическият интерес да бъде на второ във всеки случай и да бъде под националния. Можем да се учим от Германия за това“, отбеляза Бърнабич, която е на официално посещение в Германия днес.

Тя посочи, че е честитила на германските предприемачи това, че Германия ще бъде първата европейска страна, която ще започне да добива литий през 2026 г.

„Това е важно за Германия, но и за Европа. Това означава по-голяма енергийна независимост за Германия, самостоятелност, което означава и още по-силна икономика и индустрия“, допълни Бърнабич.

Тя призова опозицията в Сърбия да престане „да лъже хората в Сърбия, че Германия не използва свой литий“.

Председателката на сръбската Скупщина отбеляза също, че днес е имала ползотворни срещи с германски депутати. Те са похвалили Сърбия и икономическия ѝ растеж и са определили като „впечатляващо“ това, което виждат в страната.

Бърнабич съобщи също, че търговският обмен между Сърбия и Германия през 2023 г. е постигнал рекорд от 9 милиарда евро. Тя допълни, че се очаква тази година търговският обмен да бъде още по-голям.