Начало България Съдът потвърди избора на Терзиев за кмет на София

Съдът потвърди избора на Терзиев за кмет на София

44
Васил Терзиев
Васил Терзиев

Административният съд в София потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избирането на Васил Терзиев за кмет на Столична община, съобщиха от съда.

Съставът от 33 съдии в Административния съд в София потвърди решението от 6 ноември 2023 г. на Общинската избирателна комисия – Столична, което обяви Васил Терзиев за избран за кмет на Столична община след втория тур на изборите на 5 ноември 2023 г., посочи се в съобщението.

Васил Терзиев, кандидат на Местната коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” („Спаси София“), спечели с 175 044 действителни гласа, което представлява 48.20% от гласовете. Втората по резултати Ваня Григорова получи 170 258 действителни гласа, като те представляват 46.89% от гласовете.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в рамките на 7 дни след обявяването му.

Напомня се, че през ноември в Административния съд в София постъпи жалба от Ваня Григорова, кандидат за кмет на Столичната община, и Иван Таков, като представител на местната коалиция „БСП за България“, срещу решението на Общинската избирателна комисия на Столична област за избора на кмет на общината.