Начало България Съдът не задържа Нико Тупарев в ареста, както поиска прокуратурата. Ето защо

Съдът не задържа Нико Тупарев в ареста, както поиска прокуратурата. Ето защо

74
съд, съдебна система
Снимка: БТА

Софийският градски съд не взе решение за неотклонение на Никола Тупарев, като посочи, че трябва да бъде незабавно освободен от ареста.

Съдът установи, че липсват доказателства, че Тупарев е манипулирал със сметките на „Лайм ООД“, само че на определените дати има трансфер на средства от фирмените сметки към негови лични сметки.

Прокурорът по делото Димитър Франтишек заяви, че по време на разследването са събрани материали, които оправдават мярка за задържане под стража, но ако съдът счита, че те не са достатъчни, следва да наложи домашен арест.

Въпреки това съдът трябва да се вземе предвид, че Тупарев може бързо да напусне страната, посочва БТА.

Адвокатът Любомир Таков посочи, че Никола Тупарев и Александър Тошев са съдружници в дружеството, в което има обвинения, следователно Тупарев няма правосубектност да бъде обвинен в това дело.

Тупарев е обвинен за присвояване на пари, принадлежащи на фирма, в която е съдружник, между 11 март и 16 септември 2020 година. Сумата, според обвинението, е 1 441 000 лв.

Целта на ареста и обвиненията срещу продуцента е да бъде разчистен пътят за някого друг. Това не е просто отнемане на бизнес, коментира адвокатът Грета Ганева пред „Сега“.

Тя смята, че нападението не е само срещу клиента ѝ, а и срещу bTV,

понеже се проверяват договори, свързани с телевизията. Според нея институциите се използват с нелегитимни цели. Ганева обяснява, че знае кой стои зад цялата ситуация, но не иска да го сподели публично, понеже никога не оставя следи в такива случаи.

„Обвинението е за това, че в качеството си на съдружник Тупарев е ‘присвоил чужди пари… поверени му да ги пази и управлява’, като е ‘наредил’ суми, предназначени за изплащане на печалба/дивидент. Сумите са били трансферирани по банков път, с платен данък, обявени са като разпределен дивидент в ГФО и в данъчните декларации, както на дружеството, така и на самия Нико“, сподели Ганева във Фейсбук.

Тя споделя и интересен детайл от прокурорската кухня – наблюдаващият прокурор по случая е бившият спецпрокурор Димитър Франтишек Петров, известен с казуса „Осемте джуджета“.

Според нея е ясно, че не е била извършена дори елементарна проверка в Търговския регистър, от която прокурорът би могъл да установи, че управителят на дружеството за периода на обвиненията е бил другият съдружник и че само той е имал пълномощия да извършва банкови трансфери, следователно „Нико не може да е наредил сумата“.

„Управителят, който вече не е съдружник на Тупарев, е представил в Търговския регистър документи със съмнително съдържание и автентичност, които са оспорени и са предадени на съда и прокуратурата, като база за решение, според които става единствен собственик на капитала и след това опитва да направи съпругата си съдружник чрез нейното дружество“, разкрива Ганева.

Този човек, който е първи братовчед на Тупарев, е подал сигнал, който прокуратурата е приела за формално разследване.

Тя споменава, че решението за ареста на Тупарев „вероятно е взето по същия начин, за който разказва Любена Петрова (след развода с Пепи Еврото) – обвинителните актове са подготвени в ’Осемте джуджета’ и след подписването им в прокуратурата са изпълнявани директно“.

По нейни думи „в момента почти цялата държава е мобилизирана от институциите си – прокуратура, КЗК, НАП, РЗИ, медии“. „Както беше казано, жабата е сварена и джуджетата стават все по-корпулентни“, завършва алегорично поста си Ганева.