Начало Новини Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония заседава в Скопие в...

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония заседава в Скопие в колегиален тон и без конкретни резултати

44
Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония заседава в Скопие в колегиален тон и без конкретни резултати

На поредното заседание на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, което се проведе вчера и днес в Скопие, са били обсъдени „принципите на работа, както и протоколни и процедурно-технически въпроси за работата” й, се посочва в писмено съобщение от новия съпредседател на комисията от страна на Северна Македония Ванчо Георгиев.

Заседанието – първо, след като правителството на Северна Македония смени шест от седемте й членове, предизвика медиен интерес, основно по отношение на българската част на комисията. 

„Нищо не може да се започне отначало, защото много работа е свършена и трябва да уважаваме работата на тази комисия“, каза съпредседателят й от българска страна проф. Ангел Димитров в отговор на журналистически въпрос след първата част от заседанието днес. Въпросът бе дали ще бъдат преразглеждани вече приетите препоръки от предишния състав на комисията от страна на Северна Македония.  

Пред БТА проф. Ангел Димитров каза, че заседанието е преминало в колегиален тон, като в първия ден членовете на комисията са разговаряли по процедурни въпроси, заради новия състав на членовете й от страна на Северна Македония, „но няма да има промени в досегашния начин на работа”. 

„В рамките на днешния ден от заседанието преминахме към старата тема, която ни ангажира от две години – Охридската архиепископия, но там разговорите приключиха твърде бързо без да има напредък. Не беше довършена и работата по един почти завършен протокол на едно от последните заседания, който обсъждахме в следобедните часове. А срещата ни завърши с уточнението, че всичко това ще продължи в София на следващата ни среща, която ще бъде на 12 и 13 декември. На колегите от Северна Македония, които до сега не са участвали в работата на комисията им трябва време, за да навлязат същински в проблематиката, която до сега сме обсъждали”, каза пред БТА проф. Димитров. 

Проведеното в последните два дни в Скопие заседание на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония е първото, след като правителството в Скопие направи промени в състава й, след като премиерът на страната обвини досегашния й съпредседател Драги Георгиев, че не е защитавал достатъчно националните интереси в работата на комисията. Промяната в състава на комисията отложи планираното за втората половина на септември заседание, а новият й съпредседател обяви, че допълнителна динамика в работата й не е необходима.