Начало Новини Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще заседава следващите два...

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще заседава следващите два дни в Скопие

54
Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще заседава следващите два дни в Скопие

Отложеното от септември заседание на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония ще се проведе в рамките на следващите два дни в Скопие, съобщи историкът Митко Панов по ТВ „Сител“. Заседанието беше отложено заради промяната в състава на комисията, която правителството на Християн Мицкоски направи в началото на септември, а самият Панов е част от новите й членове. 

„Не мога да кажа нищо за очакванията си (от работата на комисията) сега, защото трябва да се опознаем, да се запознаем с методологията на работа, с концепцията на работа, с принципите на действие… Ако се придържаме до съвременните принципи на работа, европейските практики на работа на този тип комисии, мога да кажа, че съм оптимист. Мисля, че ще можем свободно да изразяваме вижданията си и това е целта, както и моето разбиране за работата на комисията – да изразим нашите собствени виждания, вижданията на македонската историография и да видим кои са онези проблемни точки, които едната страна смята за конфликтни проблеми”, посочи Панов.

По думите му той многократно е изразявал несъгласие с концепцията за работа на предишната комисия, а на проведената вчера среща с министъра на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски са получили уверение, че ще има „абсолютна академична свобода на действие за всякакви решения и за всякакви дискусии в комисията” и ще работят „освободени от каквито и да е политически влияния”.

След направените промени в състава на комисията неин съпредседател от страна на Северна Македония ще бъде Ванчо Георгиев от Философския факултет на Университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие, а освен Митко Панов нейни членове са Александър Литовски, Никола Минов, Сашо Додевски, Бесник Емини и единственият, който остана от стария състав на комисията, историкът Димитър Льоровски.