Начало Водещи „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Как да ги накажем с бюлетината – по-ефективно...

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Как да ги накажем с бюлетината – по-ефективно от камъни и сопи

49
Стършел
Гласът на безгласна България

Те знаят, че ние знаем. Но не им пука.

Полицията, която прибира купувачите на гласове знае за кого ги пазаруват. Но не ни казва – за да не се била бъркала в предизборната кампания.

Сред арестуваните се оказаха няколко наркодилъри и един крадец на коне, но и той свърши работата за статистиката на полицейските успехи.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Прокуратурата знае кой купува гласовете и за кого ги купува – но и тя не ни казва. Заради презумпцията за невинност.

Съдът също знае кой купува избирателите и за кого, но и той не ни казва – защото се чака решението на по-горната инстанция.

Миналата седмица, след единадесетгодишно прехвърляне на папките от инстанция на инстанция най-после двама купувачи бяха осъдени. На по шест месеца условно. И с предупреждение друг път да не правят така, защото не е хубаво.

Всички знаем кой за кого купува – България не е голяма държава, градовете ни вече са такива, че хората по улиците се познават, в селата са останали само близки роднини – и всичко за всеки се знае.

Различните медии и социолози дават различни прогнози колко ще са купените гласове тази есен – най-оптимистичните са за 100 000, най-песимистичните – за половин милион.

Половин милион? Половин милион от два милиона гласуващи? И после ще ми говорите за народния вот?

Цената също варира – от кубик дърва до 500 лева.

По-евтино излиза само заплахата, че ако не гласуваш както трябва, няма да си намериш след това никаква работа в радиус стотина километра от града.

Те знаят, че знаем, че партиите им си имат черни каси за купуване на гласове – тук касови бележки и фактури не се издават. Те знаят, че знаем, че имат начини да принудят бизнеса да им купува гласове за своя сметка.

Но не им пука.

И нагло ни убеждават, че всеки глас имал значение, че покупката е престъпление, че активността е важна, че негласувалият нямал право после да мрънка, че отбелязалите „не подкрепям никого“ всъщност гласуват за лошите…

Има ли начин да им го върнем?

Има – като им бръкнем в джоба. Българинът, бил той и политик, най мрази да му бъркат точно там.

Много е лесно, просто и законно – ако в неделя си прежалите половин час за разходка до училището и обратно, с бюлетината си ще обезсмислите няколкостотинте лева, прибрани от мизерстващ избирател. Нека не са петстотин, да приемем, че средно в България гласовете вървят по 200 лева. И нека не чак половин милион, а 250 000 да са купените избиратели – излиза, че петдесет милиона вече са разхвърляни предизборно из страната.

Ако не само вие, а и съседът дойде с вас – заедно ще обезсмислите още двеста партийни лева.

Ако излезе целият блок – десет хиляди.

Ако поне една десета от четирите милиона негласуващи се решат да гласуват –  пазаруващите партии вече ще излязат на червено – мангизите, ръсени из махали и паланки, ще са хвърлени на вятъра.

А депутатите, които ще гудят в парламента – много по-малко.

Сигурно ви звучи наивно, но май само това ни остана, за да не се налага в неделната вечер да гледаме познатите муцуни, които да ни благодарят за доверието и да ни убеждават, че изборите са най-честни и демократични от години насам.

Другият вариант – да решаваме политическите кризи с камъни и сопи   – не е препоръчителен.

Те знаят, че и ние това го знаем, затова не им пука.

А е време да започне!

Румен БЕЛЧЕВ

Още актуални коментари – четете тук