Начало Водещи „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Вместо да арестуват истинските престъпници, полицаите се поставят...

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Вместо да арестуват истинските престъпници, полицаите се поставят в услуга на Москва

59
Стършел
Така е най-сигурно

Често прокуратурата е упреквана, че е поръчкова, тромава и мудна, че, вместо да разследва тежките престъпления, работи избирателно, занимава се само с дреболии и тормози честните граждани, а истинските престъпници остават на свобода. Това обаче съвсем не е така, ето един случай, който показва, че прокуратурата може да действа светкавично.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

През юни и август българката Александра Милева бе в Киев, Одеса и Донецка област, където видя с очите си ужасите на путиновата агресия и засне документален филм за войната и руските зверства срещу украинците.

След като се върна, на 29 август в знак на протест запали руското знаме пред Руския културноинформационен център на ул. „Шипка“ и написа със син тебешир на тротоара пред сградата „Убийци!“ С обяснението: „За да изразя гражданския си протест срещу продължаващата агресия на Путин в Украйна“. Веднага обаче дойдоха два буса и една патрулка и след като яки полицаи бутаха, обиждаха и блъскаха младата жена, я арестуваха. Без обяснения й отнеха телефона, сложиха й белезници зад гърба, сякаш е криминален престъпник – задържане като от тодорживково време, когато арестуваха за най-малка критика на „братския“ СССР. Сегашните полицаи, извършили ареста на Александра, са си онези милиционери от миналото. Протестиращата бе откарана в Първо районно управление и престоя в ареста цели 24 часа! Като в килията не й позволиха да се свърже с адвокат! Според полицията, „тя се е опитала да поругае руското знаме“. Същевременно Александра Милева бе обвинена от прокуратурата по Указа за дребно хулиганство, която дефинира й като „недостойно поведение“, „оскърбително отношение“ и „действия, които нарушават обществения ред“.

За което може да бъде наказана със задържане за 15 денонощия и глоба до 500 лева. И бе изпратена в съда по бързата процедура. Несъмнено трябва специално да похвалим прокуратурата за нейната светкавична реакция – тя проведе следствието и изготви обвинителния акт за по-малко от едно денонощие! Абсолютен рекорд! Вероятно сега всички депутати, министри, олигарси и всякакви нарушители на закона умират от страх да не попаднат в нейното безкомпромисно полезрение.

На 30 август обаче Софийският градски съд оправда г-жа Милева по това обвинение, понеже „не е извършила престъпление“, защото „чрез протеста си е упражнила правото си на свободно изразяване на мнение“. Съдът специално подчертава, че: „Намесата на органите на реда не може да се разглежда като необходима.“ Тоест – полицейската бруталност е незаконна.

И тук възникват много въпроси.

Каква е тази българска полиция, която си позволява да арестува и да се държи като с престъпничка със свободна гражданка, още преди да има присъда? Кой ръководи това Първо РПУ? Още след първия ден на руското нахлуване в Украйна полицаи от това районно управление арестуваха няколко момчета, които порицаха войната с надписи върху паметника на солдата с автомата. Тогава ненаказани останаха и полицаите, и шефът на РПУ-то, който бе дал заповед за ареста. Какво е това ръководство на вътрешното министерство, което работи с милиционерски порядки от соцвреме? На кого служи това министерство – на българската държава или на руското посолство? Конституционните права на българските граждани ли защитава или изпълнява прищевките на Елеонора Митрофанова?

Вместо да арестуват истинските престъпници, полицаите се поставят в услуга на Москва, където са ни обявили за вражеска държава, и ни заплашват да взривят София с атомна бомба.

За сведение: у нас е престъпление да се поругава българското знаме или знамето на Европейския съюз. Нашият Наказателен кодекс предвижда две години затвор за това. Подобна забрана за руското, или което и да е знаме на друга държава, няма. Тоест излиза, че нашите репресивни органи най-безочливо и безнаказано защитават чужди интереси. Ще припомним, че през 2022 г. правителството изгони наведнъж 70 служители на руското посолство заради шпионаж. През 2023-а бяха изгонени още трима шпиони на Кремъл, този път маскирани като свещеници в Руската църква София. А колко ли прикрити руски шпиони има в МВР? В другите министерства? В ДАНС и останалите ведомства, които взимат заплати, за да се грижат за националната сигурност, но същевременно действат срещу нея?

Тяхната бройка вероятно е неизвестна дори на посланичката Митрофанова.

Сергей ТРАЙКОВ

Още актуални коментари – четете тук