Начало Свят Стряскаща статистика: Дизеловите двигатели убиват 6000 души в Германия годишно

Стряскаща статистика: Дизеловите двигатели убиват 6000 души в Германия годишно

858

Всяка година в Германия се регистрират около 6000 смъртни случая, дължащи се на азотните оксиди (NOx), отделяни от дизеловите двигатели. Това обяви Федералната агенция за околна среда, която представи повече доказателства за здравните рискове, породени от вредните емисии на този тип автомобили.

Според изследването на агенцията, около милион души годишно се разболяват заради токсичните частици, пише Automedia. Техните нива са по-високи от определените за стандарт на въздуха в 70 града в Германия и водят до увеличение на случаите на разболели се от диабет, хипертония и астма.

Тези цифри вероятно ще увеличат натиска върху производителите на автомобили и правителството, които се опитват да забавят отказа от дизеловите двигатели. Причината е, че в тяхната разработка са вложени милиарди евро, които компаниите ще загубят.

Един от тези производители е Volkswagen Group, по чиято вина през 2015 г. избухна най-големият скандал в историята на автомобилната индустрия – „дизелгейт”. Въпреки всички негативни последици от него, в концерна вярват, че дизеловите двигатели ще преживеят своя ренесанс и потребителите отново ще се насочат към тях.

„Дизелът ще възкръсне, при това в недалечно бъдеще, защото хората ще осъзнаят, че това е много удобна концепция за автомобилите им. След като те разберат, че дизеловите двигатели могат да бъдат екологични, няма да има причина да не ги купуват”, заяви пред журналисти в Женева генералният изпълнителен директор на концерна Матиас Мюлер.

Коментарът на боса на VW Group е доста смел, като се има предвид, че концернът му загуби около 30 млрд. долара от скандала с манипулираните дизелови двигатели. Именно „дизелгейт” доведе до взимане на сериозни мерки срещу автомобилите с такива мотори вцял свят. В Германия вече обмислят забраната на дизелови коли в големите градове, същите планове имат властите във Франция, Великобритания и дори Китай.

На свой ред потребителите също започнаха да избягват моделите с дизелово гориво, чиито продажби спаднаха с 1/3 след избухването на „дизелгейт” през есента на 2105 г.