Начало Новини Страни от целия свят представят амбициите си за развитие на лозаро-винарския сектор...

Страни от целия свят представят амбициите си за развитие на лозаро-винарския сектор на годишна среща на международна организация

34
Страни от целия свят представят амбициите си за развитие на лозаро-винарския сектор на годишна среща на международна организация

Представители на страни от целия свят се събраха на среща на Генералната асамблея на Международната организация по лозата и виното (International Organisation of Vine and Wine – OIV) в Бургундия, Франция, в опит да търсят нови насоки за развитие във време, когато климатът на планетата се променя, предаде Франс прес.

Преди три години щатът Тексас се присъедини към организацията, в която членуват 50 държави, със статут на наблюдател.

В този щат, който е по-голям от Франция и е селскостопански център, лозата, пренесени през 80-те години на 20 век, процъфтяват от десетилетие, обяснява агрономът проф. Амит Дхингра от Тексаския университет по време на срещата на организацията в Дижон, главният град на френския винарски регион Бургундия. „Това е разрастващ се пазар в един щат, който отворен за бизнес. Виното обединява хората и това върви много добре с културата на Тексас“, допълни той.

През 2022 г. 800 стопанства (близо 1400 лозя) са бутилирали 38 милиона литра вино, изстрелвайки Тексас в челната тройка в САЩ, след щатите Калифорния и Вашингтон. Отглеждат се 80 сорта, между които малбек, требиано, танат и др.

„Качеството се подобри“, казва проф. Дхингра, което ни подтиква „да не се сравняваме“ с други региони, поради факта, че „всеки има свой собствен тероар (термин, описващ специфични характеристики, които географският регион предава върху виното)“, а впоследствие тексаските вина спечелиха няколко златни медала на международни състезания.

Чрез обединяването на усилията с междуправителствената организация, създадена през 1924 г., целта на Тексас е да се „интернационализира бизнесът“. С 10 наименования (за произход) щатът също мечтае да бъде „световната лаборатория за климатични изследвания, приложени към лозята“.

„Имаме 1300 вида почва, можем да опитаме различни разновидности“, продължава експертът, който работи по проблемите на устойчивостта (вода, изменение на почвата, засаждане на трева за ограничаване на изпарението и т.н.).

Идвайки от другия край на света, Кейсуке Сайто, кмет на град Йоичи, в Северна Япония, описа остров Хокайдо като идеален за сортовете пино ноар и шардоне, поради „финия сняг и бургундски температури“.

Японският град с 18 000 жители вече има 19 лозови масива в сравнение със само две десет години по-рано, заяви кметът, дошъл на Генералната асамблея, търсейки информация и сътрудничество.

„Дълго време се казваше, че Япония не е благоприятна за лозята, тъй като вали много дъжд. Но тази година климатът беше по-добър от тук (Бургундия)“, отбелязва в Дижон, Кенсуке Ебихара от университета „Мейджи Гакуин“ в Токио. Той пледира Япония да се присъедини към Международната организация по лозата и виното, която работи за хармонизиране на стандартите и разпространение на изследвания.

Въпреки това, ако тези региони се развият, като например Швеция и Белгия, те все още трябва да изминат (дълъг) път, преди да окажат влияние върху световното производство.

Новите региони имат „високи темпове на ръст, но обемите остават много малки“, подчертава Джорджо Делгросо, ръководител на отдела за статистика и главен директор по цифрова трансформация в организацията.

От друга страна, „следим с интерес развитието в Индия, която остава малка (относно производството на вино), но с огромен потенциал“, добавя Делгросо.

Днес „Индия е единствената страна в света“, където 92 на сто от продажбите на алкохол са насочени към спиртните напитки, 7 на сто към бира и едва 0,3 на сто към вино, подчерта Сумит Джайсвал от Асоциацията на винопроизводителите на Индия (Wine Growers Association of India – GWAI), основана през 2022 г.

Той описва мащаба на предизвикателствата – регулиране, данъчно облагане, маркетинг и други, но все пак „вървим в правилната посока“, допълни Джайсвал.

Пазарът започва (да се развива) от ниско ниво, но отбелязва двуцифрен годишен ръст. Сумит Джайсвал влага надежда в младите хора, които пътуват (по света) и трябва да им се предложи нещо друго освен избор „между бира и джин“.

В Индия първата лоза е засадена през 1988 г., а първите лозови масиви се развиват през 2004 г., като производството днес достига 30 милиона литра.

Въпреки че се усеща глобалното затопляне, много земи на север и изток от град Бомбай са разчистени (подготвени за насаждения).

„В Индия има различни видове микроклимат и видове почви, които все още откриваме“, заяви Джайсвал.