Начало България Столичните общинари се събират, за да изяснят как Витоша остана без лифтове

Столичните общинари се събират, за да изяснят как Витоша остана без лифтове

59
Симеоновски лифт
Снимка: Витоша ски/Фейсбук

След като стана ясно, че последният работещ лифт на Витоша – Симеоновският, спира да функционира, Столичният общински съвет се събира на заседание, за да разбере причината за това.

Спирането на лифта предизвика остри обвинения между основните политически партии в Столичния парламент – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС преди предстоящите парламентарни избори.

Извънредното заседание, съзвано за днес от 10:00 часа, очаква да предостави обяснения от двете кметства на София – на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Продажбата на кабинковия лифт на „Витоша ски“ през 2007 г. се осъществи точно по този период.

Фирмата, която управлява съоръжението, отказа да го поддържа, тъй като липсваха резервни части.

Следователно, София остана без лифтова връзка към планината, тъй като и Княжевският, и Драгалевският лифт не функционират.

От „Витоша ски“ поискаха на общината да изготви специализиран подробен устройствен план, който да позволи замяната на Княжевския лифт.

Компанията, която приватизира лифта, обясни, че не е рационално поддържането на стари съоръжения и настояват за инсталирането на нови.

Министерският съвет разпореди на ДАНС да провери причините за спирането на лифта, а останалите протести и обсъждания по промените в движението в центъра на София също ще се разгледат на следващото заседание.

Административният съд в София спря проекта, но общината ще обжалва решението.

Вижте още новини тук