Начало България Стойността на живота се крие в делата на вярата и любовта, каза...

Стойността на живота се крие в делата на вярата и любовта, каза архиерейският наместник отец Боян Кочев в Пазарджик

34
Стойността на живота се крие в делата на вярата и любовта, каза архиерейският наместник отец Боян Кочев в Пазарджик

Днес оценяваме живота си по стойността на материалните неща, които притежаваме, но стойността му се крие в делата на вярата, в делата на любовта и в онези дела, в които ние раздаваме себе си и жертваме нещо от себе си. Това каза архиераският наместник отец Боян Кочев в проповедта си пред десетки миряни, които дойдоха в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик, за да присъстват Златоустова света литургия.

Той говори за ценностите в живота и спасението на душата чрез вярата и добрите дела.  

Цялата култура на съвременния свят има една цел – да ни направи да забравим, че ще умрем. Забравяйки това да живеем така, сякаш всичко започва и свършва на тази земя. Днес хората умират от катастрофи, от райски газ, който не води в рая, от наркотици, от алкохол и всички те са символ на духовната смърт, която се шири навсякъде около нас. Телесната смърт не може да се избегне, но духовната смърт е избежна, подчерта отец Боян Кочев.

От нас се изисква да изживеем Евангелието в своя живот на земята. Представете си, че никой не го изпълняваше на дело, а беше останало като книга написана някъде, вярвайте, че щяхме да сме загубени вече. Но всички светии през всички векове – те оделотвориха и с делата си написаха Евангелието, добави още архиерейският наместник.

Християните сме тези, които трябва да съхраняваме нашата вяра. И да знаем, че с духовно благородство, пребиваване в единомислие и разпръсквайки около себе си евангелските добродетели, ще можем да привлечем в Божия дом нашите близки. Христос призова всички нас в църквата. И не да се гордеем със званието добри християни, а да се гордеем, когато го изпълним със съдържание, каза още отец Кочев и призова вярващите да бъдат кротки, тихи и скромни, като им припомни, че всички разбират думите на любовта.

Архиерейският наместник обяви пред миряните, че на днешната служба е въдворен като свещенослужител в катедралата отец Николай Ненов и благослови младият свещеник.