Начало Новини Споразумението за сигурност между Словения и Украйна все още не е финализирано...

Споразумението за сигурност между Словения и Украйна все още не е финализирано и няма да бъде подписано във Вашингтон, каза словенският вицепремиер

44
Словенските власти ще отделят 2,5 милиона евро за хуманитарна помощ за жителите на ивицата Газа

Словенският премиер Роберт Голоб няма да подпише споразумението за сигурност с Украйна на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващата седмица, тъй като формулировката на текста на споразумението все още е във фаза на финализиране в Министерството на външните работи на Словения, заяви след заседание на кабинета словенският вицепремиер Матей Арчон, цитиран от агенция СТА. „Споразумението е във фаза на финализиране на ниво министерство“, каза Арчон.

Ден преди вчерашните изявления на Арчон, на заседанието на словенската парламентарната комисия по външна политика в сряда, бе заявено, че преговорите по споразумението продължават. 

Очакваше се президентът на Словения Наташа Пирц Мусар да подпише споразумението по време на посещението си в Украйна миналата седмица, но Киев имаше резерви към проекта, тъй като в него не бяха посочени конкретни задължения, отбелязва агенцията.

Преди посещението си в Киев Пирц Мусар обясни, че споразумението ще бъде по модела на подобни спогодби, подписани от Украйна с други страни, които желаят да ѝ окажат помощ.

„Това е ангажимент за продължаване на помощта за Украйна колкото дълго е необходимо“, каза тя, цитирана от информационния портал РБК-Украйна.

Споразумението, подготвено от министерствата на отбраната и външните работи, не е обвързващ международен договор, а само изразява политическа воля за подкрепа на Украйна.

Украйна вече е подписала подобни двустранни споразумения за сигурност с 18 държави, отбелязва СТА.