Начало България Спектакълът „Завръщане в образа“ развълнува публиката в Търговище с два концерта за...

Спектакълът „Завръщане в образа“ развълнува публиката в Търговище с два концерта за ден

59
Спектакълът „Завръщане в образа“ развълнува публиката в Търговище с два концерта за ден

Концерт-спектакълът „Завръщане в образа“ развълнува публиката в Търговище с две изяви за ден. Тази вечер сцената на Драматичния театър се изпъстри от разноцветни носии, огласи се от музика и се разтърси от танци. Концертът е по проект на фолклорен клуб „Омая“ с ръководител Ева Танева, съфинансиран от Община Търговище по общинската програма „Култура плюс“.

За два дни – вчера и днес, в два града – Разград и Търговище, третото издание на концерт-спектакъл, представи на две сцени шест ансамбъла и повече от 200 изпълнители от цялата страна. Зрителите имаха възможност да видят изпълненията на танцов клуб „Омая“ от града-домакин, на Студентски фолклорен ансамбъл при Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, на Фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“ – София, Ансамбъл „Българи“ – Варна, Танцов Клуб „Чайка“ – Поморие и Представителен танцов състав при Народно читалище  „15 Септември 1903-1909“ в Разлог. 

„Концернът в Разград премина прекрасно. Настроението на сцената и това да виждаш толкова много различни млади хора, обединени от любовта към танца и от идеята да направим третото издание „Завръщане в образа“, беше невероятно. Залата беше пълна, аплодисментите заслужени, каза по-рано днес за БТА Ева Танева. Коментирайки времето назад около организацията на концерта Танева каза: „Невероятна емоция, бяхме заедно с всички творци и ръководители и днес сутринта у дома. Много е хубаво да усещаш от тяхната творческа енергия, да съпреживяваш спокойствие в говоренето и в обсъждането“.

Сред аплодисменти и възгласи бяха представени музикално-танцови творби с различен подход при работата върху фолклорните модели – от произведения, които интерпретират оригинална и специфична локална и регионална танцова традиция, през преосмислянето на празнично-обредни контексти в тематични музикално-танцови платна, до най-съвременните музикално-хореографски решения.

За изграждането на музикално-танцовите произведения в третото издание на „Завръщане в образа“ са използвани материали от различни музикално-фолклорни диалекти, характерни за Югозападна България, Средна Западна България, Ваяшкия регион и Северна България, поясниха организаторите на спектакъла. 

Публиката аплодира екипа от хореографите Николай Цветков и Георги Гаров и композитора Петьо Кръстев за тяхната съвместна работа в сферата на професионалното изкуство на фолклорна основа. Със свои произведения хореографския екип допълниха младите им последователи Велиана Дачева, Даниел Костов, Данаил Атанасов и Дилян Галев. Сценографията е дело на художничката Мартина Иванова.