Начало Новини Спадащите лихвени проценти трябва да облекчат тежестта на дълга, но те трябва...

Спадащите лихвени проценти трябва да облекчат тежестта на дълга, но те трябва да спадат постепенно, стабилно и предвидимо, заявяват представители на ЕЦБ

29
Референтни курсове на ЕЦБ

Понижението на лихвени проценти трябва да облекчат натиска, създаден от високите нива на държавен дълг, заяви днес управителят на Нидерландската централна банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Нот, цитиран от Ройтерс.

„Лихвените проценти спадат отново, така че това би трябвало да направи дълга да обслужва тежестите малко по-устойчиво“, допълни Нот на събитие, организирано от Блумбърг в Ню Йорк. Той заяви още, че финансовата система се е справила добре със скока на лихвените проценти, започнат от водещите централни банки за справяне с високия инфлационен натиск.

Инфлацията в еврозоната забави своя темп, за да се доближи до целта на Европейската централна банка от 2 на сто, което може да окаже негативно влияние на растежа, допълни днес управителят на Португалската централна банка Марио Сентено във Вашингтон. Той призова за „постепенно, стабилно и предвидимо намаляване на лихвените проценти“ до тяхното неутрално ниво, което според него е „може би 2 на сто или малко по-ниско“.

ЕЦБ понижи лихвените проценти за трети път тази година в четвъртък и сега инвеститорите виждат намаления на лихвите на всяко от следващите четири или пет заседания на централната банка на фона на признаци, че инфлацията може да се успокои по-бързо, отколкото се смяташе преди, докато растежът в еврозоната остава слаб.

От своя страна Йоахим Нагел, управител на Централната банка на Германия – Бундесбанк (Bundesbank) заяви днес, че Европейската централна банка трябва да подобри начина, по който съобщава следваната от нея политика и несигурността, но копирането на метода на „точковата графика“ от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ не е желателна опция, допълва Ройтерс.

ЕЦБ планира да проведе преглед на стратегията през следващата година и комуникацията се очертава да бъде ключова тема, тъй като времената на бъдещите насоки до голяма степен приключи и централните банки търсят по-добри начини да обявяват намеренията си.

Някои политици заявиха, че си струва да бъде разгледан подхода на УФР за „точков график“, при който всеки политик прави своя собствена прогноза за лихвените проценти и те след това се нанасят в анонимна графика, давайки името на инструмента.

Нагел се присъедини към дълъг списък от централни банкери, които се противопоставят на точковата схема, заявявайки, че тя може да застраши независимостта, докато подобрението в сигнализирането на банката не е напълно ясно.

„Не виждам убедителни аргументи за въвеждане на точкови графики за европейската система“, каза той в реч в Харвардския университет.

Аргументът е, че след като започнете да публикувате точки (прогнозни данни), политическите наблюдатели ще се опитат да идентифицират отделните политици зад тях и ще окажат натиск върху гуверньорите да защитават своите национални интереси пред тези на 20-членния блок (еврозоната).

„Това потенциално може да повлияе на независимостта на Управителния съвет“ (на ЕЦБ), заяви управителят на Бундесбанк.