Начало България Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си...

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите

34
Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите

Смолянчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Смолян и Родопите. На връх Средногорец, където се намира паметникът-костница, наречен „Родопската Шипка“, днес десетки жители на града и околните села поднесоха венци и цветя.

Директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ Валентина Василева започна словото си със заветните думи на полковник Владимир Серафимов, командвал 21-ви пехотен средногорски полк.  „Да се отстъпи – не! Аз не мога да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не, нито поглед назад. На току-що освободения роб робството не ще върна пак. Вярвам в несломимата мощ на моя полк. През трупа ми трябва да се мине пък тогаз!“. Василева припомни, че на днешния ден родопчани се прекланят пред подвига и саможертвата, пред родолюбието и свещената българска свобода. „На всеки 21 октомври заставаме смирени и смълчани пред скромния, но величествен паметник-костница тук, на връх Средногорец. Най-високият връх на Родопа, не географски, а в историческата и народната памет. Навършват се 112 години от великата битка, записана със златни букви в българската военна история, състояла се на този връх на 19, 20 и 21 октомври 1921 г.“, посочи Валентина Василева. Паметна битка и героична победа донася освобождението на Родопите 34 години по-късно от останалата част на България, отбеляза тя.

Директорът на историческия музей в Смолян прочете три покъртителни войнишки истории, разказващи за подвига на Димитър Бадалов от село Широка лъка, на Стефан Чернев от село Стойките и на Манол Трендафилов от село Гела.

Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи Негово преосвещенство епископ Висарион, Архиерейски наместник на Смолянска Духовна околия, в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. 13-годишният Борис Нанков от Карлово изрецитира пред „Родопската Шипка“ стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“.

От 19:30 часа на Новия център на бул. „България“ ще има тържествена заря-проверка по повод 112 години от Освобождението на Родопите.