Начало Новини Служителите на "Тата стийл" във Великобритания започват безсрочна стачка идния месец

Служителите на "Тата стийл" във Великобритания започват безсрочна стачка идния месец

29
Служителите на "Тата стийл" във Великобритания започват безсрочна стачка идния месец

Около 1500 работници на „Тата стийл“(Tata Steel) във Великобритания започват безсрочна стачка от 8 юли заради плановете на компанията да затвори две доменни пещи и да съкрати до 2800 работни места. Това съобщи днес синдикатът „Юнайт“ (Unite), цитиран от Ройтерс.

Протестните действия, които според „Юнайт“ са първите стачки на работници в стоманодобивната промишленост от 40 години, ще се проведат в заводите на „Тата“ в Порт Талбот и Ланверн в Уелс. 

Затварянето на доменните пещи беше обявено още през януари като част от плановете на индийската компания да преобразува губещия си бизнес във Великобритания, като премине към нисковъглеродни електродъгови пещи. Това предложение бе подкрепено от правителствени средства на стойност 500 милиона британски лири (632 милиона долара). 

„Служителите на „Тата“ не се борят само за работните си места, а за бъдещето на общностите си и на стоманодобивния сектор в Уелс“, каза генералният секретар на „Юнайт“ Шарън Греъм. 

В „Тата стийл“ работят над 8000 души в Обединеното кралство. Компанията обяви през януари, че около 2500 работни места вероятно ще бъдат съкратени през идните 18 месеца. 

Говорител на „Тата стийл“ обяви, че компанията е разочарована от решението на „Юнайт“, добавяйки, че активите на производителя на стомана са били оперативно нестабилни и са довели до загуби от 1 милиона британски лири на ден.

„Ако сигурността и стабилността на операциите ни са подложени на риск от тези действия, ще бъдем принудени да ускорим плановете за затваряне“, добави говорителят.