Начало България Сливенският митрополит Арсений ще възглави архиерейска света литургия в храм „Св. Петка“...

Сливенският митрополит Арсений ще възглави архиерейска света литургия в храм „Св. Петка“ в Сливен

34
Сливенският митрополит Арсений ще възглави архиерейска света литургия в храм „Св. Петка“ в Сливен

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений ще възглави архиерейска света литургия в храм „Св. Петка“ в Сливен по случай празника на Преп. Параскева – Петка Търновска, съобщиха от канцеларията на Сливенската митрополия.

Църквата, който е най-новата в града, отвори врати преди година, на своя храмов празник. Тя ще посрещне днешния Петковден с нови камбани, дарени от митрополит Арсений. Камбаните са изработени в Гърция от водеща фирма в църковното оборудване. Общото им тегло е малко над 430 килограма. Новите камбани са отново пет на брой, но двойно по-тежки и по-големи от старите.

Църквата „Света Петка“ е първата, построена в града от повече от 20 години. Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.

Дарители от всякакви социални групи „откупиха“ стенописите в новостроящия се храм. След по-малко от година след откриването си, вече е първият по брой кръщенета и втори по посещаемост след катедралния храм „Св. Димитър“ в Сливен.