Начало Свят След сухопътното настъпление на Украйна, Русия въведе режим на контратерористична операция

След сухопътното настъпление на Украйна, Русия въведе режим на контратерористична операция

59
Курск, Русия
Снимка: БТА

Русия обяви контратерористична операция в граничните си области с Украйна – Брянск, Курск и Белгород, съобщиха руските органи в ранните часове на събота.

Тази мярка е предприета след предупреждение за извънредно положение в област Курска. Сраженията между украински и руски военни там продължават пети ден при усилено сухопътно нападение на Украйна, съпътстващо се от танкове, бронирани машини и артилерия. Украйна не е коментирала случващото се в Курск.

Причината за въвеждането на контратерористичната операция е повишената диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна, съобщиха руските власти.

Новият извънреден режим в трите руски погранични области включва специални мерки и ограничения като проверки на документи, задържания, забрани за пътуване и засилване на охраната на обществения ред.

Решението за операцията е взето от ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников в отговор на опитите на Украйна да дестабилизира обстановката, поясниха руските държавни агенции.

Сраженията се разрастиха до Курска атомна електроцентрала. В град Курчатов, където се намира централата, електрозахранването беше прекъснато след падането на украински дрон върху трансформаторна подстанция. По-късно обаче беше възстановено.

В социалните мрежи бяха публикувани кадри на бързо минали украински танкове по улиците на Курск. Информацията предизвика реакция от страна на Дмитрий Медведев, който заяви, че руските власти ще доведат танкове в Берлин.

Немските власти не потвърдиха нито не отрекоха напълно информацията за използване на техника като танкове „Леопард“ в Русия.

Нападението на Украйна в Курска област започна на 6 август. Президентът Путин обеща помощ от 10 000 рубли на евакуираните местни жители.

*Текстът е публикуван в „Свободна Европа„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още международни новини – четете тук