Начало Водещи След сухопътната операция в Южен Ливан, Израел нанесе въздушни удари над Бейрут...

След сухопътната операция в Южен Ливан, Израел нанесе въздушни удари над Бейрут и Сирия

59
След сухопътната операция в Ливан, Израел нанесе въздушни удари над Бейрут и Сирия
Дим се издига над южните райони на Бейрут след въздушните удари, които Израел тази нощ нанесе по ливанската столица. Снимка: АП/БТА

Израелската армия съобщи, че е започнала „ограничена и локализирана“ сухопътна операция срещу „Хизбула“ в Южен Ливан, предаде БТА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) започнаха „целенасочени наземни рейдове, базирани на прецизна разузнавателна информация“, се казва в изявление на армията, публикувано в социалната мрежа „Екс“. „Целите са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел“, пише още в текста. Сухопътните сили са подкрепени от ВВС, които нанасят „прецизни удари“ по военни мишени в района.

ЦАХАЛ посочват в изявлението си, че „продължават да работят за постигане на целите на войната и правят всичко необходимо, за да защитят гражданите на Израел и да върнат жителите на Северен Израел по домовете им“.

Текстът бе разпространен в „Екс“, след като часове по-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър съобщи, че Израел е информирал Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан.

Представител на ливанските сили за сигурност тази вечер каза пред ДПА, че засега няма израелски танкове, разположени близо до ливанската граница.

Израелската армия късно тази нощ нанесе най-малко два въздушни удара по южни райони на Бейрут, предаде Ройтерс, като се позова на ливанските сили за сигурност.

Репортери от агенцията са видели два проблясъка и са чули силни взривове, идващи от южната част на града.

По-рано израелската армия предупреди, че ще атакува определени сгради в южни предградия на Бейрут, като посочи, че там има обекти на шиитската групировка „Хизбула“. Обитателите на сградите бяха призовани да се евакуират незабавно.

Семейства, живеещи в тази част на града, разказаха пред Ройтерс, че трудно са намерили таксита, които да ги изведат достатъчно бързо на безопасно разстояние.

През последните дни много хора избягаха от южните предградия на Бейрут заради зачестилите израелски удари. Приютите обаче са пълни и евакуиралите се граждани са принудени да спят по улиците, отбелязва Ройтерс.

Най-малко трима цивилни бяха убити, а 9 бяха ранени при израелско въздушно нападение срещу Дамаск, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия.

По-рано сирийската медия съобщи, че при въздушната атака е бил убит неин телевизионен водещ, но към момента не е ясно дали той е сред тримата загинали, коментира Ройтерс.

Сирийските сили за противовъздушна отбрана заявиха, че тази нощ три пъти са прехванали „вражески цели“ над покрайнините на сирийската столица.

Израелската армия отказа да коментира съобщението на сирийската държавна телевизия, отбелязва Ройтерс.

Израел от години нанася удари в Сирия по обекти, свързани с Иран. Тези атаки обаче зачестиха след нападението на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври.

Още международни новини – четете тук