Начало Свят След разгрома на изборите британският премиер Риши Сунак подава оставка до часове

След разгрома на изборите британският премиер Риши Сунак подава оставка до часове

29
Риши Сунак
Кадър от първата реч на Риши Сунак като премиер на Великобритания. Снимка: БТА

Според информация от Ройтерс, британският премиер Риши Сунак ще се срещне с крал Чарлз Трети, за да подаде оставка след победата на Лейбъристката партия на изборите. Преди това ще направи изявление пред адреса на британския премиер в 10:30 ч. местно време, като поема отговорност за загубата на Консервативната партия.

След като се установи, че лейбъристите ще имат мнозинство, Сунак се обади на Киър Стармър, за да му поздрави за победата. Новият премиер, Киър Стармър, ще се срещне с монарха преди да произнесе реч от „Даунинг стрийт“.

Киър Стармър обяви, че „промяната започва от този момент“ и броят на жените в новия парламент обновен рекорд с над 242 представителки. Лейбъристите имат предимство с поне 411 депутати, докато либералдемократите и реформаторите също са с положителни резултати на изборите.

Найджъл Фарадж спечели в своя избирателен район след осми опит и няма окончателни резултати за другите партии, включително Шотландската национална партия със само 9 места в новия парламент.

Очаква се Риши Сунак да подаде оставката си и да приветства новия премиер преди да се обявят окончателните резултати от изборите във Великобритания.