Начало Водещи След ожесточени боеве Украйна обяви, че е спряла руското нашествие в части...

След ожесточени боеве Украйна обяви, че е спряла руското нашествие в части на Харковска област

84
украинските сили

Украинската армия обяви днес, че е преустановила руското настъпление в някои зони на североизточната Харковска област, в която силите на Москва предприеха нова офанзива на 10 май, предаде АФП.

„Ситуацията в Харковския сектор остава сложна и развитието е динамично. Нашите сили за отбрана частично стабилизираха ситуацията. Настъплението на врага в някои зони и места е преустановено“, каза армейски говорител.

Той уточни, че руските сили „винаги се опитват да създадат условия за ново настъпление“ и допълни, че войниците на Киев „се опитват да стабилизират ситуацията и да не допускат врагът да спечели нови територии“.

Руският напредък на два фронта подчертава острата нужда от муниции и хора в украинската армия, посочва АФП.

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Летището в южния руски град Ставропол е затворено „поради ограничения върху използването на въздушното пространство“, съобщи агенция ТАСС.

По-рано украинският президентът Володимир Зеленски пристигна в Харков, на 30 км от границата с Русия.

Той описа ситуацията на бойното поле в региона като „изключително трудна“, но под контрол.

Говорител на въоръжените сили потвърди, че се водят боеве в северните райони на град Вовчанск, но руски пробив няма.

Силният вражески огън e принудил украинската армия да прехвърли някои войски в посока Купянск на изток от втория по големина град в страната Харков.

Купянск е окупиран от руските войски през първите седмици от нахлуването през февруари 2022 г., но е отвоюван от украинските сили по-късно през годината.

През последните месеци в района се водят тежки боеве.

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като „сигнал за събуждане“ за държавите, отклонили вниманието си от войната в Украйна заради други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс.

Президентът Володимир Зеленски обяви, че е отложил всички предстоящи чуждестранни пътувания, след като руските войски започнаха настъпление в североизточната Харковска област на Украйна.

Още новини от деня – четете тук