Начало Свят След като посети Украйна, Виктор Орбан заминава на посещение в Москва

След като посети Украйна, Виктор Орбан заминава на посещение в Москва

64
Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

Премиерът на Унгария Виктор Орбан планира среща с руския президент Владимир Путин в Москва днес, според информация от БТА, Ройтерс, Радио „Свободна Европа“ и „Файненшъл Таймс“.

Кремълът не потвърди, нито опроверга възможната среща, цитирайки говорителя Дмитрий Песков, който отбеляза, че програмата на Путин за петък все още не е ясна и ще бъде обявена по-късно.

Това ще бъде първата среща между Путин и Орбан в Русия от началото на кризата в Украйна. Орбан е известен с близките си връзки с Москва и посети Русия през 2022 г., но не се срещна с президента. След това те се срещаха в други държави.

Унгария пое ротационното председателство на ЕС в началото на месеца, което включва изготвянето на дневния ред на срещите и съгласуване на споразумения при приемането на законодателство.

Правителството на Унгария не отговори на въпросите, изпратени по електронната поща, за посещението на Орбан в Москва.

По-рано този месец Орбан посети Киев, където призова украинския президент Зеленски да разгледа възможността за примирие, което да улесни края на войната с Русия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ротационното председателство на ЕС не може да представлява ЕС в отношенията с Русия, и подчерта, че без участието на Украйна няма какви дискусии да има.

Унгария, като член на ЕС и НАТО, не предостави оръжия на Украйна и критикува санкциите на ЕС срещу Русия.

Въпреки усилията в Западна Европа да се откаже от руския газ след събитията в Украйна, Унгария получава голяма част от газа от Русия поради липса на морско брегово плато. През юни тази година тя заяви, че няма намерение да прекрати вноса си на газ от Русия и иска да укрепи икономическите си връзки с Москва в нерегулирани сфери.

За повече международни новини посетете тук