Начало България След като не присъства на среща на НАТО в София, сега Радев...

След като не присъства на среща на НАТО в София, сега Радев отказа да води делегация и във Вашингтон

74
Президентът започна консултации за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев отказа да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители на НАТО във Вашингтон, представлявайки България, поради несъгласие с някои положения в приетите от правителството рамкови позиции на страната ни. Той споделя, че не може да се съгласи с ангажиментите, които България трябва да поеме по отношение на конфликта в Украйна.

Радев изрази противопоставянето си към доставките на въоръжение за Украйна и настоя на мирно разрешаване на конфликта. Въпреки това, не е ясно дали президентът споделя същите възгледи като руския президент Путин за мирно разрешение със задържане на откъснати територии.

Коментирайки решението на Радев, прессекретариатът на държавния глава подчертава неговата ангажираност с модернизацията на въоръжените сили, укрепване на отбранителния капацитет на България и участието в регионалните планове на НАТО.

Министерският съвет потвърди рамковите позиции на България за срещата на върха на НАТО и предложи на Радев да участва в делегацията. В нея влизат още министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Николай Свинаров за ДЕБАТИ: Няма да има териториално разширение на войната в Украйна, „партньорите“ на Русия нямат интерес

След като Главчев потвърди участието на Радев в срещата на върха на НАТО, състава на българската делегация бе уточнен, включвайки и президента, който ще ръководи делегацията по време на събитието във Вашингтон.

Настоящата ситуация в Украйна и ангажиментите на България по отношение на конфликта ще бъдат основните теми на срещата на върха на НАТО.