Начало Водещи След като къщи във Воден изгоряха, селото вече ще получава сигнали от...

След като къщи във Воден изгоряха, селото вече ще получава сигнали от BG-Alert

229
Воден
Снимка: БНТ

След като близо 30 къщи в ямболското село Воден изгоряха, властта скоропостижно инсталира мобилна клетка, която да осигурява достъп да местните жители до връзка с външния свят.

Огнената стихия остави десетки хора без дом, а по-късно стана ясно, че системата за ранно предупреждение BG-Alert не е сработила, тъй като нямало мобилна клетка в района.

По-късно от обяснения на съветника на вътрешния министър Николай Николов, който е и бивш началник на пожарната, стана ясно, че вероятно поради липсата на обхват отговорните в случая власти – кмет и областен управител, не са поискали от МВР да задейства сигнала то тяхно име.

По-рано пък имаше и обяснения за това, че токът е спрян заради пожара и заради това не е имало обхват на мобилните оператори.

Всичко това повдигна множество въпроси за това доколко ефективна е системата и каква роля би имала тя в ранното оповестяване, ако се окаже неизползваема по време на бедствия.

За сметка на това служебният премиер Димитър Главчев ще направи днес инспекция в селото за това как е изпълнено изискването за поставянето на нова мобилна клетка.

За по-малко от 24 часа приключи процесът по монтиране на постоянна мобилна клетка в района на с. Воден и от снощи тя е в експлоатация, похвалиха се от правителствената пресслужба, след като бедствието вече беше сполетяло селото.

От пресслужбата допълниха, че съоръжението е стартирало снощи първо за абонатите на А1, а от днес ще осигурява аналогично покритие и за абонати на „Виваком“ и „Йеттел“.