Начало Новини Ситуацията в Косово бе по-добра при Тръмп, заяви бившият пратеник на Белия...

Ситуацията в Косово бе по-добра при Тръмп, заяви бившият пратеник на Белия дом за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел

29
Ситуацията в Косово бе по-добра при Тръмп, заяви бившият пратеник на Белия дом за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел

Бившият пратеник на Белия дом за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел заяви, че ситуацията в Косово е била по-добра по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп, съобщи Танюг. Той добави, че не е сигурен, че вицепрезидентът на САЩ и кандидат за президент на демократите Камала Харис „изобщо знае къде са Балканите“. 

„Разочарован съм, че всички добри неща, които Тръмп направи в региона, бяха развалени. Няма нужда да казвам на вас, нито на моите албански приятели, на хората в региона като цяло, че ситуацията е по-лоша при управлението на Байдън-Харис Не съм сигурен, че Камала Харис изобщо знае къде са Балканите“, каза Гренел, който присъства на прием в мисията на Сърбия в ООН.

В изявление пред репортери той добави, че Харис не се фокусира върху този въпрос и че „няма съмнение“, че нещата са били по-добри, когато Тръмп е бил президент. Гренел също така каза, че Сърбия и САЩ имат дълга история на отношенията и че са „свързани с искрено приятелство“ без значение кой ще спечели президентските избори през ноември. Гренел добави, че е в контакт с президента на Сърбия Александър Вучич и че неговият съвет винаги е бил Сърбия да се сближи със Запада и САЩ и да се дистанцира от Русия и Китай.

„Бъдещето на Сърбия е винаги да бъде с Америка, а не с Русия и Китай. Отношенията между Сърбия и САЩ винаги ще бъдат добри, защото това е нещо, което е извън политиката“, каза Гренел. На приема той каза още, че се радва, че Сърбия напредва в технологиите и че се говори за изкуствен интелект. „Сърбия говори за изкуствен интелект в ООН и е добре, че говори за това, защото знаете какво означава това за хората: това означава работа. И това е, което всички искаме да видим – създаването на нови работни места“, каза Гренел, цитиран от Танюг.