Начало Свят Силяновска не реагирала на липсващото македонско знаме при срещата с Радев, за...

Силяновска не реагирала на липсващото македонско знаме при срещата с Радев, за да не стане скандал

59
Гордана Силяновска-Давкова
На снимката: Гордана Силяновска-Давкова

Скандалът около липсата на националното знаме на Република Северна Македония във Гербовата зала на българското президентство при срещата на държавните глави на двете страни в петък продължава да създаде спорове.

Президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова коментира случая пред медиите. Тя поясни, че не е реагирала на липсата на знамето, за да избегне конфликти.

Тя сподели, че не е била информирана, че ще трябва да се снима с българския президент Румен Радев в гербовата зала, според съобщение на БНТ.

Според нея домакинът в случая не е постъпил правилно и е възможно да е възникнала грешка.

От македонското външно министерство свикаха българския посланик в страната на срещата, за да му предадат протестна нота.

Обаче вчера пред телевизия Сител отмениха, че посланик Желязко Радуков е отклонил получаването на нотата и характеризираха действията му като сериозен дипломатически пропуск. Съобщиха, че тя ще бъде предадена по официален начин.

Самият посланик обаче отрече, че му е била предадена нота, и отново подкрепи позицията на България – че срещата между двамата президенти е била неофициална и протоколът не е нарушен.

Отново от македонското външно министерство свикаха българския посланик на среща, за да му предадат протестна нота.

Тази вечер обаче пред телевизия „Сител“ от македонското външно министерство заявиха, че посланик Желязко Радуков е отказал да приеме предоставената нота и характеризираха действията му като сериозен дипломатически пропуск.

Заговориха още, че нотата ще бъде предадена на посланика по официален начин.

Самият посланик все пак отрече, че му е предадена такава нота и отново подкрепи позицията на България – че срещата на двамата президенти е била неформална и протоколът не е нарушен.