Начало Свят Сигурен ли е изборът на Екатерина Захариева за еврокомисар? Полски евродепутат смята,...

Сигурен ли е изборът на Екатерина Захариева за еврокомисар? Полски евродепутат смята, че не е

34
Екатерина Захариева

Случаят с Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар продължава да бъде неясен.

През последните месеци се появиха статии, които свързват богатството на Захариева с участието й в продажбата на българско гражданство при последното правителство на ГЕРБ.

Ясно е, че несигурността по отношение на одобряването на българската кандидатура е свързана с политическите игри в Европарламента.

Според полския евродепутат от Европейската народна партия Томаш Здеховски гласуването за Екатерина Захариева в Европарламента не е гарантирано.

„Проблемът е, че много от колегите ни от социалистите и либералите все още не са решили дали да я подкрепят. Те играят мръсни игри с нас и не е ясно дали ще гласуват в подкрепа на нея“, сподели Здеховски пред БНР.

Когато беше попитан какво има предвид под „игрички“, Здеховски отговори:

„Още провеждат преговори относно нея, защото се страхуват, че ние от Европейската народна партия може да не подкрепим кандидатите на социалистите и либералите. Въпреки това, ние имаме крайно позитивно отношение – ЕНП ще я подкрепят на сто процента“, добави той.

Здеховски посочи още, че „Патриоти за Европа“ и „Европа на суверенните нации“ все още не са решили как ще гласуват и подчерта, че за тях е по-важно да успеят да подкрепят унгарския кандидат – настоящият еврокомисар по разширяването Оливер Вархеи.

„Юроактив“: Ерводепутати питат за имоти на Захариева в България и Гърция

Според изданието „Юроактив“ интересът на евродепутатите относно богатството на Захариева е породен от липсата на ясно обяснение в нейната европейска декларация за семейните доходи, които да съответстват на подобни имплементации“ (има в предвид двете къщи, построени по време на мандата ѝ като външен министър).

Комисията по корупция в Европейския парламент не откри нередности в декларациите й и процедурата продължи напред, като предстои гласуване на кандидатурите.

Екатерина Захариева е назначена за ресор стартъпи, научни проучвания и иновации. Нейната кандидатура беше лично одобрена от председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен