Начало Любопитно Селин Дион и тайното ѝ заболяване

Селин Дион и тайното ѝ заболяване

99
Селин Дион
Снимка: БТА

Селин Дион най-накрая разкри диагнозата си „синдром на скованото лице“ пред феновете си.

Дион, която беше диагностицирана през 2022 година, сподели в интервю за NBC, което се излъчи във вторник, че се чувствала като да излъже феновете си.

В анонс за интервюто пред водещата на „Today“ Хода Котб, певицата и носителка на „Грами“ разкри, че първоначално пренебрегна ранните симптоми поради отговорността към семейството си след смъртта на съпруга си Рене Анжелил през 2016 година от рак на гърлото.

Дион призна, че не си отдели време, за да разбере своите здравословни проблеми. „Бях изненадана.“

„Моят съпруг беше в битка за живота си. При нужда трябваше да се грижа за децата си. Трябваше да крия проблемите си. Опитвах се да бъда герой. Усещах, че ме напуска тялото ми, че се държа за мечтите си,“ сподели тя за личната си борба. „И лъжата беше… бреме, което беше тежко за мен.“

Изпълнителката на „My Heart Will Go On“ допълни, че не можеше да издържи на „лъжата пред хората, които ме донесоха дотам, където съм днес“.

Синдромът на скованото лице или SPS е рядко неврологично разстройство, съчетаващо характеристики на автоимунно заболяване, както посочва Националният институт за неврологични разстройства и инсулт.

„Това е заболяване, което се характеризира с постепенна мускулна скованост, мускулни спазми, ригидност – най-често в мускулите на гърба, особено в долния дял на гърба, както и в горната част на краката,“ обясни д-р Кунал Десаи, невролог от Йейл Медисин и лектор по неврология, специализиран в невромускулни заболявания.

Заболяването предизвиква „постоянна мускулна скованост и болезнени спазми“, които могат да бъдат провокирани от околната среда, като „непредвидено движение, ниска температура или неочаквани силни шумове“, споделят от Johns Hopkins Medicine.

В друг предварителен кадър, споделен от интервюто за NBC в петък, Дион отбеляза, че диагнозата е съществено засегнала гласа й.

„Представете си, че някой ви задушава,“ каза тя на водещата на „Today“ Хода Котб.

Дион добави, че при опит да промени височината на гласа си, това води до спазми.

Единчасовото интервю ще бъде излъчено на NBC и това е първото телевизионно интервю на Дион след постановяването на диагнозата.

По-късно този месец ще излезе документален филм, разкриващ битката й със здравословните проблеми.

„Работя усърдно всеки ден, но трябва да призная, че това беше борба,“ каза тя в трейлъра, където се вижда, че работи за възстановяване на възможността си да изпълнява концерти отново. „Много ми липсват хората. Те ми липсват.“

Тя продължи: „Липсва ми: ‘Ако не мога да бягам, ще ходя. Ако не мога да ходя, ще пълзя. Но няма да спра.“

Статията е достъпна в USA Today 


Още международни новини – четете тук