Начало Водещи Светът е разтърсен от покушението над Тръмп (ОБНОВЕНА)

Светът е разтърсен от покушението над Тръмп (ОБНОВЕНА)

64
Снимка на Тръмп след нападението Снимка: АП
Снимка на Тръмп след нападението
Снимка: АП

Светът осъди покушението срещу бившия американски президент и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп. Той бе прострелян в дясното ухо на митинг в Пенсилвания. Неизвестен засега мъж е изстрелял 9-10 куршума. Един човек е починал, а други двама са в критично състояние. Атентаторът е убит от агенти на Сикрет сървис. Все още не е ясно кой е той и какви са мотивите му. У себе си не е имал документи. На възраст е между 20 и 30 г. След инцидента заваляха коментари, че службата е допуснала пробив в охраната.

Самият Тръмп за кратко е бил закаран в болница, а след това я е напуснал. В социалните мрежи той заяви, че е добре и в безопасност. Той изказа съболезнования на семейството на човека, убит при стрелбата, както и на близките на ранените.

„Невероятно е, че такъв акт може да се случи в нашата страна“, посочи Тръмп и описа случилото се.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп очаква с нетърпение Националната конвенция на Републиканската партия следващата седмица въпреки стрелбата по време на негов митинг в събота (американско време), предадоха световните новинарски агенции.

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник (15 юли).

В изявление на кампанията на Тръмп и на Националната конвенция на Републиканската партия се казва, че той се чувства добре след инцидента.

„Президентът Тръмп очаква с нетърпение да се присъедини към всички вас в Милуоки, докато продължаваме с нашата конвенция, за да го номинираме за 47-ия президент на Съединените щати“, се казва в изявлението.

„Като кандидат на нашата партия президентът Тръмп ще продължи да споделя визията си да направи Америка отново велика“.

Джо Байдън е разговарял с Тръмп днес (американско време), съобщи официален представител на Белия дом, предаде Ройтерс.

Байдън е говорил също с губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро и с кмета на Бътлър Боб Дендоу.

Говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш осъди стрелбата срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс.

„Генералният секретар недвусмислено осъжда този акт на политическо насилие. Той изпраща своите най-добри пожелания на президента Тръмп за скорошно възстановяване“, заяви говорителят на ръководителя на ООН, предаде Ройтерс.

Нападението срещу Тръмп бе осъдено от редица американски и чуждестранни политици, между които и вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, както и от Чък Шумър, Майк Джонсън, Мич Макконъл, Хаким Джефрис, Нанси Пелоси, Барак Обама, Джордж У. Буш, Лойд Остин, Антъни Блинкън и други.

Британският премиер Киър Страмър бе сред първите, които реагираха след нападението, което бе осъдено също от премиера на Канада Джъстин Трюдо, от премиера на Япония Фумио Кишида, от премиера на Австралия Антъни Албанезе, от президента на Бразилия Инасио Лула да Силва и други.

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази днес солидарността си с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, предаде Франс прес.

Орбан каза, че „мислите и молитвите“ му са с Доналд Тръмп.

„Мислите ми и молитвите ми са с президента Доналд Тръмп в този мрачен час“, написа унгарският лидер в социалната мрежа „Екс“, два дни след като се срещна с бившия американски президент в имението му „Мар-а-Лаго“ в щата Флорида.

Милиардерът Илон Мъск, който е основател и главен изпълнителен директор на „Тесла“, заяви, че изцяло подкрепя Доналд Тръмп и му пожела бързо възстановяване след стрелбата на митинг в щата Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс.

Мъск за първи път публично подкрепи Тръмп в президентската надпревара в САЩ, посочва агенцията.

Най-богатият човек в света публикува в своята социална мрежа „Екс“ позицията си, придружена с видео на окървавения Тръмп.

Бившият президент е в безопасност след стрелбата на митинга в Бътлър, щата Пенсилвания, напомня Ройтерс.

Публикацията на Мъск затвърждава завоя му към десницата и дава на Тръмп високопоставен поддръжник в стремежа за връщане в Белия дом на изборите на 5 ноември, отбелязва Ройтерс.

„Напълно подкрепям президента Тръмп и се надявам на бързото му възстановяване“, написа Мъск в своята социална мрежа „Екс“.

По-късно Мъск публикува снимка на Тръмп от митинга с коментара: „Последният път, когато Америка имаше толкова силен кандидат, това беше Теодор Рузвелт“.

Блумбърг съобщи в петък, че Мъск е направил дарение за политическа организация, работеща за предизборния щаб на Тръмп.

Преди Мъск е гласувал за кандидатите на Демократическата партия Хилари Клинтън и Джо Байдън, припомня Ройтерс, като се позовава на негови изявления.