Начало Новини Световната икономика показва забележителна устойчивост към множеството шокове, заяви Кристалина Георгиева в...

Световната икономика показва забележителна устойчивост към множеството шокове, заяви Кристалина Георгиева в ООН

39
Световната икономика показва забележителна устойчивост към множеството шокове, заяви Кристалина Георгиева в ООН

Световната икономика показва забележителна устойчивост към множеството шокове през последните години. Инфлацията намалява, а големите икономики са на път да избегнат рецесията, която мнозина се страхуваха, че ще настъпи. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която участва в Срещата на върха за бъдещето, провеждаща се в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от МВФ. 

Георгиева обаче също така предупреди, че перспективите пред растежа са на най-ниските си нива от десетилетия, което означава по-малко работни места и по-ниски доходи.

„МВФ очаква глобален растеж от около 3 процента през всяка от следващите пет години. Това е с близо 1 процент по-малко, отколкото в десетилетията преди пандемията“, подчера директорът на Фонда.

Според нея обаче „сме на прага на забележителна трансформация, задвижвана от зелените иновации и технологичните промени“.

„Можем да впрегнем зеления растеж и да създадем зелени работни места, ако политиците са безкомпромисно насочени към преобразуването на икономиките“, каза Кристалина Георгиева.

По думите ѝ технологиите могат да осигурят така нужния тласък за растеж, ако бъдат внедрени правилно.

За пример тя даде анализ на МВФ, който показва, че изкуственият интелект има потенциал да добави до 0,8 на сто към глобалния растеж.

„Посланието ми днес е просто: Заедно сме по-силни. Нека работим заедно, за да си поставим по-високи цели сега, през това десетилетие, за да изградим по-добро бъдеще за всички,“ заключи Георгиева.