Начало Спорт Световен рекорд: Бургазлията Цанко Цанков преплува 100 км по река Дунав

Световен рекорд: Бургазлията Цанко Цанков преплува 100 км по река Дунав

54
Цанко Цанков
Цанко Цанков / Снимка: БГНЕС

Цанко Цанков от град Бургас постига нов световен рекорд, като преплува 108 километра и 250 метра в река Дунав от Кошава до Козлодуй.

През 18 часа, 12 минути и 32 секунди, без прекъсвания и без да се допира до твърди предмети, Цанков постига невиждано постижение. Ниското ниво на реката създаде допълнителни предизвикателства.

Плуването е извършено в съответствие с правилата на Световната федерация в открити води – WOWSA, които наблюдаваха събитието онлайн. Този рекорд не е бил постигнат до момента от нито един друг българин или странен състезател.

Цанко Цанков вече е известен с големите си успехи. Той също е рекордьор по преплуването на протока Кук и направил епично представяне в Тихия океан, преодолевайки силни течения и ниски температури на водата.

В качеството си на световен шампион по ледено плуване, Цанков печели златен медал във водите на Балтийско море по време на първенството в Талин, Естония.

На 7 септември (събота), Цанко Цанков и треньорът му Николай Илиев ще получат награди от кмета и местното управление на Община Видин на церемония в 12:00 часа пред Художествената галерия.