Начало Водещи Светлана Каменова излиза срещу боксьорка от Тайван със спорен пол. Спортното ни...

Светлана Каменова излиза срещу боксьорка от Тайван със спорен пол. Спортното ни министерство притеснено

64
Светлана Каменова Снимка: БТА архив
Светлана Каменова
Снимка: БТА архив

Българката Светлана Каменова се класира за четвъртфиналите в категория до 57 килограма на турнира по бокс на игрите в Париж.

Настоящата европейска шампионка от Белград 2024 и бронзова медалистка от последното Световно първенство в Ню Делхи 2023 Каменова направи отличен олимпийски дебют с успех над ирландката Микаела Уолш с 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа.

Осмата поставена българка доминираше и в трите рунда срещу вицешампионката от Европейските игри в Краков 2019 и двукратна бронзова медaлистка от първенства на Стария континент Уолш и заслужено стигна до победата с пълно единодушие на реферите.

На четвъртфиналите на 4 август от 12:00 часа 34-годишната българка ще се изправи срещу действащата шампионка от Азиатските игри и номер 1 в схемата в Париж – Лин Ю-тин от Тайван, двукратна световна шампионка от Истанбул 2022 от Ню Делхи 2018, където на финала побеждава друга българка Стойка Петрова. Петрова в последствие стана олимпийска шампионка в Токио 2020.

Ю-тин е трансджендър и е една от двете атлетки заедно с друга боксьорка при 66-килограмовите Имане Хелиф, които са допуснати до участие в олимпийски състезания при жените, въпреки че са родени като мъже. Азиатката стартира днес с категорична победа над Ситора Турдибекова (Узбекистан), съобщава БТА.

Каменова срещна Ю-тин на четвъртфиналите на последното Световно първенство в Ню Делхи през март миналата година, когато тайванката спечели, с което си осигури бронзовия медал. В последствие тя беше дисквалифицирана, а отличието беше присъдено на българката, тъй като Международната федерация по бокс обявиха, че азиатката не е преминала теста за пол.

Във връзка с предстоящата боксова среща на Каменова с Ю-тин българското спортно министерство излезе с позиция. Ето какво гласи тя:

„Министерството на младежта и спорта изказва притеснение от безпрецедентната ситуация, в която се озова боксът на Олимпийските игри в Париж и от която пряко засегната е България.

Регламентът създава условия за конфликти, на каквито вече сме свидетели. Очевидно има проблем, който датира още преди Олимпийските игри, но се разпали с пълна сила в Париж. Неяснотата относно правилата за допускане на състезатели в женския боксов турнир в Париж 2024 е предпоставка за съмнения и контестации, което е недопустимо по време на най-големия и чист спортен форум, датиращ от древността.

С класирането си на четвъртфинал в категория до 57 кг българката Светлана Станева ще срещне именно Ю Тин-Лин (Тайван), която е една от двете състезателки, за чиято полова принадлежност голяма част от спортния свят изразява съмнения.

След като ММС се запозна с множество становища по наболялата в последните дни тема, сме категорични, че принципите на олимпизма за чиста и честна игра, за уважение, солидарност и взаимопомощ не бива и не трябва да бъдат потъпквани в нито един спорт.

Спортът винаги е допринасял за укрепването на общественото здраве и физическата активност на народите, играел е роля в образователния процес на подрастващите, поощрявал е доброволческото участие и активното гражданско общество. Спортът винаги е допринасял и за социалното включване, интеграцията и равните възможности и не на последно място, спортът е играл важна роля за превенцията срещу расизма и насилието.

С оглед на гореизложеното, ММС изразява надежда, че боксовият турнир ще премине без инциденти и при спазване на принципите на олимпизма“.