Начало Новини САЩ разшириха санкциите срещу "призрачния флот" на Иран от петролни танкери

САЩ разшириха санкциите срещу "призрачния флот" на Иран от петролни танкери

94
САЩ разшириха санкциите срещу "призрачния флот" на Иран от петролни танкери

Съединените щати разшириха своите санкции срещу иранския петролен сектор и нефтохимическа промишленост в отговор на извършеното от страната в началото на този месец ракетно нападение срещу Израел, предаде Ройтерс, като се позова на администрацията на президента Джо Байдън.

За целта тя е актуализирала текста на указ, насочен срещу ключови сектори от икономиката на Иран, за да го лиши от средства за развиване на неговите ядрени и ракетни програми.

„Новите (санкции) включват и мерки срещу „призрачния флот“, който пренася незаконно ирански петрол до купувачите по целия свят“, каза в публикувано вчера изявление съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Той добави, че „тези мерки ще помогнат за по-нататъшното лишаване на Иран от финансови ресурси, използвани в подкрепа на неговите ракетни програми и осигуряващи поддръжка за терористични групировки, които заплашват Съединените щати, както и техни съюзници и партньори“.

Израел обеща да отговори на ракетната атака, която Иран предприе на 1 октомври в отмъщение за убийството на лидерите на две подкрепяни от него движения – палестинското „Хамас“ и „Хизбула“ в Ливан. Президентът на САЩ Джо Байдън призова Израел да не атакува ирански петролни полета – нещо, за което лобират и арабските страни от района на Персийския залив, които се притесняват за сигурността на своите собствени находища при евентуална ескалация на конфликта, отбелязва Ройтерс.

В изявление на министерството на финансите на САЩ пише, че администрацията на Байдън вече може да налага санкции на всеки човек, решил да работи в иранския петролен сектор. В черния списък са включени 16 компании и 17 кораба, транспортиращи ирански петрол.

Едновременно с това Държавният департамент на САЩ предприе стъпки за прекъсване на паричните потоци в подкрепа на оръжейните програми на Иран и на неговите „терористични проксита и партньори“. Той включи в черния си списък шест компании и още толкова кораби.

Износът на ирански петрол се увеличи по време на управлението на Байдън, като Ислямската република успява да заобиколи санкциите и освен това Китай се превърна в основния купувач на суровината с дял от близо 90 процента, отбелязва Ройтерс.