Начало Свят САЩ празнуват Деня на независимостта! Каква е историята на празника?

САЩ празнуват Деня на независимостта! Каква е историята на празника?

34
Капитолия
Капитолия

Денят на независимостта се отбелязва днес в САЩ. Ето каква е историята на празника, описана в сайта на американското посолство у нас:

През средата на 18 век тринайсетте колонии, които бяха част от Английската империя в Новия свят, започват да страдат от отдалеченото управление на крал, който беше хиляди мили далеч от тях през Атлантическия океан.

Върджиния прави първата стъпка към независимост, като гласува за създаването на комитет, представляващ колониите. Първият Континентален конгрес се състои през септември 1774 година. Там беше направен списък с оплакванията срещу короната, който последователно доведе до формирането на Декларацията за независимост и официалното отделяне на колониите от Англия. Джордж Вашингтон поема ръководството на Континенталната армия и води сражения с британските войски в Масачусетс. През осемте години следващо революционната война.

В същото време във Филаделфия, щата Пенсилвания, започва въоръжен дебат. На 2 юли 1776 година Вторият континентален конгрес обявява новия списък с оплаквания и първият, който подписва документа, е Джон Ханкок, председателят на конгреса. Декларацията за независимост представлява предателство спрямо короната и рискува живота на петдесет и шестимата, които я подписаха.

Денят на независимостта се отбелязва на 4 юли, защото тогава Континенталният конгрес дава своето одобрение на Декларацията. През следващия месец след 8 юли 1776 година този документ беше публично прочетен и хората го прославяха всеки път, когато го чуваха. През следващата година във Филаделфия започват празненства с камбани, пироспектакли и свещи. Въпреки това, войната за независимост продължава до 1783 година и тогава Денят на независимостта става официален празник.

На всеки 4 юли американците отбелязват почивен ден. Различните общности празнуват с пикници, а любимите ястия са хот догове, хамбургери, картофена салата, запечен фасул и други деликатеси. Следобедната забава не е завършена без музика, приятелски бейзболни срещи, състезания и изяждане на пай и диня. В някои градове има паради с участието на училищни оркестри. Независимо къде се намират, американците се събират за традиционното празнуване на 4 юли.

Декларацията за независимост беше четена за първи път във Филаделфия, щата Пенсилвания.

Днес на фестивала „Фрийдъм“ в Индипендънс Хол, американците облечени в костюми от епохата, играят исторически събития и четат Декларацията за независимост на публиката.

Във Флагстаф, щата Аризона, американските индианци организират церемонии, родео и танци в продължение на три дни около 4 юли.

В Литиц, щата Пенсилвания, се провеждат церемонии, при които ръчно изработени свещи се пускат да плават по водата, докато избират Кралица на свещите.

На 4 юли корабът „Джон Ф. Кенеди“ пристига в пристанището на Бостън, щата Масачусетс, украсен с платна, бостънският поп оркестър изпълнява концерт с патриотични песни, а над 150 000 души наблюдават фойерверките над водата.

Още новини от деня – четете тук