Начало Водещи САЩ изпращат самолетоносач, бойни кораби и изтребителна ескадрила в Близкия изток, докато...

САЩ изпращат самолетоносач, бойни кораби и изтребителна ескадрила в Близкия изток, докато Иран се готви за отмъщение

54
самолетоносача

САЩ изпращат ударна група от самолетоносачи, ескадрила изтребители и допълнителни военни кораби в Близкия изток, докато регионът се подготвя за иранско отмъщение за убийството на високопоставен лидер на Хамас в Техеран по-рано тази седмица, съобщава CNN.

Това е може би най-голямото придвижване на американски сили в региона от първите дни на войната в Газа, когато Пентагонът изпрати две ударни групи от самолетоносачи към Близкия изток като предупреждение към регионалните бойни групи да не разширяват сраженията.

„Чухме върховния лидер силно и ясно, че той възнамерява да отмъсти за това убийство на лидера на Хамас в Техеран и че те искат да извършат нова атака срещу Израел“, каза пред CNN Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност.

„Не можем просто да приемем, че ние също потенциално ще бъдем жертви на такъв вид атака, така че трябва да сме сигурни, че разполагаме с правилните ресурси и способности в региона“, допълни той.

В петък министърът на отбраната Лойд Остин нареди на ударната група USS Abraham Lincoln да замени ударната група USS Theodore Roosevelt, която в момента действа в Оманския залив, стана ясно от изявление на заместника на прессекретаря на Пентагона Сабрина Сингх.

Освен това в Близкия изток и Средиземно море ще бъдат изпратени разрушители и крайцери, способни да защитават от балистични ракети. В изявлението не се казва кои военни кораби са били изпратени, но два американски разрушителя в източната част на Средиземно море са участвали в пресичането на баража от удари, нанесени от Иран срещу Израел през април.

Остин също така нареди разполагането на изтребителна ескадрила в региона, каза Сингх.

САЩ вече разполагат с десантния кораб USS Wasp в региона, който работи с 24-та морска експедиционна единица, способен да извърши евакуация на американски граждани в Ливан, ако бъде наредено.

„Глобалната отбрана на Съединените щати е динамична и Министерството на отбраната запазва способността да се разгръща в кратки срокове, за да отговори на развиващите се заплахи за националната сигурност“, каза Сингх в изявлението.

Иран се зарече да атакува Израел за убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Израел не е коментирал убийството.

Американски служители казаха, че очакваната иранска атака може да се случи през следващите дни и САЩ наблюдават внимателно региона за всякакви индикации как може да се развие. Длъжностни лица казаха, че атаката може да е подобна на обстрела от балистични ракети и дронове, изстрелян от Иран срещу Израел през април, но може да бъде и по-голяма и по-сложна, координирана с иранските проксита в региона.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала намекна, че може да се подготвя координирана атака срещу Израел, след като Израел уби един от висшите командири на подкрепяната от Иран групировка в Бейрут по-малко от 24 часа преди убийството на Хания.

„Тъй като те започнаха битка с всички, те не знаят откъде ще дойде отговорът… отговорът ще дойде отделно или координирано“, каза той в реч в четвъртък.