Начало Водещи Сахарова бясна на София за полета на Лавров: Опасна глупост на някакъв...

Сахарова бясна на София за полета на Лавров: Опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури

804
Сахарова бясна на София за полета на Лавров: Опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури
Захарова: Зеленски, предай се!

Използвайки разрешение да прелети над България, самолетът на руския външен министър Сергей Лавров е прелетял през Турция на път за Република Северна Македония. Тази информация произлиза от руската информационна агенция ТАСС, която цитира специализирания сайт за проследяване на полети „ФлайтАуеър“ (FlightAware).

Според съобщението, полетът е продължил над пет часа и Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ООН по сигурност и сътрудничество в Европа. Това съобщава БТА.

Самолетът е минавал над териториите на Турция и Гърция, но не и над България, както се предполагаше по-рано.

Габриел потвърди, че властите са разрешили руски полет над територията ни, възмути се от въпрос ще разговаря ли с Лавров

Република Северна Македония е отправила искане и получила разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство, обяви българското Министерство на външните работи след политически натиск.

ТАСС предполага, че пречката за прелитането на Лавров през българско въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която е в санкционния списък, съобразно действащото законодателство на европейския съюз.

Това обаче не обяснява защо самолетът на Лавров е минал над Гърция, която също е член на ЕС.

Изказване на Лавров кой е започнал войната срещу Украйна предизвика смях в Индия

Изявлението на Министерството на външните работи на България изрично посочва, че разрешението се отнася за участието на Лавров в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим спрямо него, определени от ЕС.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи решението на българските власти да не позволят прелитането на самолета с нея на борда като „опасна глупост“.

За първи път в историята държавни власти забраняват на човек, намиращ се на самолет, да прелети през въздушното пространство на съответната държава. Разрешителното не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в позицията на Министерството на външните работи на България“, се посочва в изявлението.

Мария Захарова добави, че този ход създава опасен световен прецедент, като спомена и присъствието на хиляди функционери от НАТО в огледалните стоп-списъци на руското министерство на външните работи.

Още международни новини – четете тук