Начало Водещи Сарафов е „изпран“ тихомълком по аферата „Осемте джуджета“

Сарафов е „изпран“ тихомълком по аферата „Осемте джуджета“

29
Борислав Сарафов
Кадър: БНТ

Разследването срещу Борислав Сарафов по аферата „Осемте джуджета“ вероятно е прекратено тихомълком. Това става ясно от удостоверение с дата 11 октомври 2024 г. – ден, след като трима прокурори издигнаха кандидатурата Сарафов за главен прокурор.

Удостоверението, което е подписано от съдията, която има правомощия да разследва главния прокурор – Даниела Талева, е част от документите по кандидатурата на Сарафов, става ясно от публикация на сайта bird.bg.

От документа става ясно, че „по постъпилите срещу него сигнали са извършени проверки, по които не са установени данни за извършени престъпления. Няма висящи и неприключени наказателни производства“.

Това би трябвало да означава, че проверката срещу Сарафов по казуса „Осемте джуджета“ е приключило без за това да бъде публикувана никаква информация.

Още през юни тази година специалният прокурор Талева съобщи, че е приключена друга от проверките срещу Сарафов, свързана с имоти на негови роднини, припомнят от Антикорупционния фонд.

Оттам допълват, че последната публична информация относно „Осемте джуджета“ е била, че случаят се проверява.

Поради липсващата информация, големия обществен интерес по темата и необходимостта публиката да бъде запозната с мотивите за затварянето на тези случаи, от АКФ са изпратили искане до Даниела Талева да предостави копия от постановленията за отказ от образуване на досъдебно производство и за прекратяване на наказателното производство, постановени от нея от началото на работата ѝ като и.ф. прокурор за разследвания на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор.

Още в мандата на предходния главен прокурор Иван Гешев Сарафов беше прикачен към стартиралото дело по това време срещу Петьо Петров-Еврото, което е за търговия с влияние и изнудвания в съдебната система.

Повод за това дело е изтекла снимка, на която Сарафов демонстрира приятелски отношения с Еврото.

„В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

С поредица от документи АКФ показа показанията на анонимен свидетел, който твърди, че настоящият и.ф. Борислав Сарафов и други висши магистрати, често са посещавали ресторанта.

Показанията са дадени на 31 май 2023 г. и са по разследването, което е образувано на 29 май 2023 г. в Софийска районна прокуратура (СРП) след публикация на Фонда, която показва снимката на Сарафов с Еврото.

В протокола за разпит на свидетел с тайна самоличност под номер се съдържа информация за чести посещения на „Осемте джуджета“ в периода 2018 – 2020 г. на Борислав Сарафов, но също и на бившия градски и настоящ зам. апелативен прокурор на София Емилия Русинова и бившия ръководител на вече закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров.

Там те се срещали с Петьо Петров в отделено помещение на първия етаж, до което обичаен достъп нямали от персонала на заведението, а само Петров и тогавашната му съпруга Любена.

От тази стая Сарафов и Русинова излизали с големи хартиени пликове, в които изглеждало сякаш има документи, твърди свидетелят.