Начало Новини Самолетът с освободените затворници кацна в Кьолн, Столтенберг също приветства размяната

Самолетът с освободените затворници кацна в Кьолн, Столтенберг също приветства размяната

214
Самолетът с освободените затворници кацна в Кьолн, Столтенберг също приветства размяната

Два самолета с освободени затворници кацнаха на летището в Кьолн след мащабната размяна на затворници, предаде ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц беше обявил, че ще се срещне с бившите затворници. Той прекъсна почивката си и също е кацнал на летище Кьолн.

Петима от освободените са германски граждани.

Шолц определи размяната на затворници с Русия и нейния партньор Беларус като трудно решение, особено с оглед на освобождаването на руския убиец Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда в Германия за убийството на чеченец в изгнание посред бял ден в централен берлински парк през 2019 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства мащабната размяна на затворници между Русия и западните държави. „Приветствам днешното освобождаване на неправомерно задържани съюзнически граждани и руски политически затворници“, заяви шефът на НАТО в публикация в „Екс“.

„Тясното сътрудничество между съюзниците от #НАТО направи това постижение възможно. Правото на мирна опозиция и свободата на медиите са жизненоважни за всяко функциониращо общество“, подчерта той.

Русия, Беларус и няколко западни държави размениха общо 26 затворници на летището в Анкара в безпрецедентна операция с участието на турското разузнаване.