Начало Свят Руски наемници напускат Буркина Фасо, за да подсилят фронта в Курск

Руски наемници напускат Буркина Фасо, за да подсилят фронта в Курск

49
Руски наемници в Буркина Фасо
Снимка: БТА

Група руски наемници, които неотдавна пристигнаха в Буркина Фасо, са напуснали страната в бърза смяна на сценарий, след като руският град Курск беше обявен под удар от украинската армия, съобщи техният командир на Франс прес.

В интервю за „Телеграм“, Виктор Ермолаев, ръководител на групата „Мечките“, потвърди информация, публикувана от вестник „Монд“, че няколко от наемниците му трябваше да се преместят за защита на Русия, според БТА.

Видяхме, че (украинците) са подготвили война“, обясни командирът, известен като „Джедай“. „Войната е нашата специалност /…/. Няма по-велика чест за руски войник от това да защитава родината си“, допълни той.

Преди малко време, един от каналите на тази група в „Телеграм“ намекна, че „поради новите обстоятелства бригадата се завръща в Крим“, където е разположена базата им.

Руската армия, която напредва в Украйна, се изненада от настъплението на украинската атака в руската провинция Курска на 6 август.

Главнокомандващият на украинската армия: Навлязохме на 35 км в руската Курска област

Операцията е все още в ход и Русия не беше подготвена за такова настъпление, тъй като никога преди не беше преживяла такъв обхватен вражески пробив на своята територия от Втората световна война насам.

Според източници за сигурността, потвърдени от западен източник, който предпочита да запази анонимност, около 100 наемника от бригадата „Мечките“ напуснаха Буркина Фасо от общо 300 души.

Техните задължения включваха осигуряване на защита за лидера на страната и водача на хунтата, капитан Ибрахим Траоре.

„Руски инструктори“

Виктор Ермолаев не разкрива конкретните мисии, които изпълняват, но потвърждава броя от 300 души, които първоначално бяха разположени в западноафриканската страна.

Някои от тях остават там, разбира се, имаме бази и имущество, оборудване и боеприпаси. Не всичко ще се върне обратно в Русия“, добави той.

Неотдавнашна снимка на Ермолаев, с бръсната глава, с брада и татуирани ръце, заедно с Ибрахим Траоре, кара в социалните мрежи.

През юни, африкански дипломатически източник разкри пред АФП, че „два самолета с руски инструктори“ пристигнаха в страната от съседно Мали. Този термин обикновено се използва за описване на руските наемници, включително тези от частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“, които в момента са част от новия флагман на руското влияние в Африка – „Африкански корпус“.

Кой е тайнственият човек на Путин, който оглави „Вагнер“ в Африка?

Виктор Ермолаев посочи, че е независим от руското правителство. „Ние им помагаме, когато те ни помолят за помощ“, казва той.

През юни Джак Марголин, експерт по руските наемници от Изследователския институт за външна политика, описа „Мечките“ като формирование „под контрола на министерството на отбраната“ и свързано с руското военно разузнаване (ГРУ), което снабдява ЧВК „Вагнер“ от 2014 г.

„Мечките“ са група доброволци на базово ниво“, обясни за Франс прес Лу Озбърн от швейцарската неправителствена организация „Всички погледи са вперени във „Вагнер“, като посочва, че членовете ѝ са подписали договор с ГРУ.

„Катастрофални човешки загуби“

ЧВК „Вагнер“, най-известната група руски наемници, беше разпусната и реорганизирана след смъртта на лидера си Евгений Пригожин през август 2023 г. в таен самолетен инцидент.

Главната част от операциите за сигурност в Африка в момента се управлява от „Африканския корпус“.

Капитан Траоре дойде на власт в Буркина Фасо през септември 2022 г. след държавен преврат и започна стратегическа ориентация, като наруши връзките с Париж и се сближи с Москва. Сходен курс бяха взели и неговите съюзници от региона – хунтата в Мали и нигерийските военни.

Ръководителят на хунтата в Чад отиде на среща с Путин

В момента Буркина Фасо е изправена пред нападения от джихадистки групировки, свързани с „Ал Каида“ или „Ислямска държава“. В началото на август министърът на отбраната, генерал Касум Кулибали, заяви, че почти 70% от територията на страната е под контрол на военните сили.

Тази оценка беше оспорена от международни наблюдатели, запознати със ситуацията.

Въпреки че успехите на въоръжените сили и гражданските помощни сили, участващи в борбата с тероризма, са безспорни, „за всяко „победно“ настъпление следват нови нападения с катастрофални човешки загуби“, съобщи западен военен източник, който предпочита да остане анонимен.

Отговорност за кървавата атака миналата събота пое групировката, асоциирана с „Ал Каида“ – „Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите„.

Според Европейския съюз нападението причини „стотици жертви“, а групата на роднините на жертвите „Колектив за справедливост за Барсалого“, означаваща името на града, атакуван в случая, съобщи за „поне 400 убити“.

Властите в Буркина Фасо още не са обявили официални данни за жертвите.

Анализът на Анна Смолченко и Дидие Лора от Франс прес е предоставен от БТА.

За още актуални анализи посетете тук.