Начало Свят Руският президент Владимир Путин заплаши, че Русия може да достави оръжия на...

Руският президент Владимир Путин заплаши, че Русия може да достави оръжия на други страни за удари по Запада

84
Владимир Путин
Снимка: БТА

Руската държава под ръководството на президента Владимир Путин ясно изрази готовността си да защити своя суверенитет и териториална цялост с всички средства. Това беше предупреждението, което отразиха британски и френски медии след пресконференцията на Путин, цитирана от БТА.

Владимир Путин заяви, че Русия може да предостави оръжия на други държави с цел нападение върху западните цели, обаче този ход беше направен в контекста на информацията за използването на американско оръжие от страна на Украйна срещу Русия.

Президентът на Русия критикува доставките на оръжия с далечен обсег към Украйна и предупреди, че Москва може да предостави подобни оръжия на трети страни за нападения върху западни интереси.

В своите изказвания, Путин обърна внимание на противоречивостта в подхода към оръжейните доставки, като постави въпроса защо украинската страна може да използва американско оръжие за удари върху руска територия, докато Русия не може да предостави подобно оръжие на други държави.

В отговор на потвърждението за удари с американско оръжие от страна на Украйна в руски териториални води, Путин подчерта необходимостта от ограничения и контрол върху използването на такива видове оръжия от страна на международната общност.

Руският лидер разкри, че западни военни инструктори присъстват в Украйна и пострадаха в борбата, като също така изрази недоволството си от предпочитането на САЩ и Европа да не отчитат загубите на своите специалисти на украинска територия. Той призова за спиране на доставките на оръжие за постигане на мирно решение на конфликта в региона.

Путин подчерта необходимостта от прекратяване на доставките на оръжие и открит диалог за постигане на мирно споразумение, като предупреди за ескалация в региона при продължаване на военните действия и натоварването на общността с нови опасности.

Неговите коментари включваха анализ на ситуацията в зоната на конфликт и опасностите, които въоръжените доставки могат да предизвикат за глобалната стабилност и сигурност.

Още международни новини – четете тук