Начало Свят Руските медии са свободни, но Западът ги цензурира, смята Путин

Руските медии са свободни, но Западът ги цензурира, смята Путин

29
Владимир Путин
Снимка: БТА

Владимир Путин заяви, че Западът преследва руските журналисти, дни след като Москва забрани на десетки американски журналисти да влизат в Русия, предава Ройтерс.

Държавният глава на Русия даде писмено интервю за монголския вестник „Ондоор“ в преддверието на посещението си в Монголия.

„За да се скрие от неудобните факти и от правдивата информация, Западът, който се смята за стандарт за свобода, започна открито да преследва руските кореспонденти“, заяви Путин в изявление за монголския вестник „Ондоор“ в преддверието на посещението си в Монголия.

Изявлението на Путин бе публикувано след обявата на Москва, че забранява достъпа на 92 американски граждани, сред които журналисти и юристи, в Русия поради русофобския курс на Вашингтон, посочва Ройтерс.

Според Ройтерс, изявлението идва след години на репресии срещу независимите медии и блокиране на инакомислещите гласове в руските медии след събитията в Украйна през 2022 година.

Путин подчерта, че в Русия медиите са свободни и трябва да спазват руското законодателство. Чуждестранните кореспонденти, които са акредитирани в страната, трябва да осъзнават това, добави президентът.

Русия често обвинява западните страни в несправедливи ограничения на медиите ѝ в чужбина. В изявлението си за монголския вестник, Путин посочва, че руските журналисти се сблъскват с „директна цензура“ в почти всички западни страни.

„Единственото, което правят нашите медии, е убедително да представят руската гледна точка за актуалните проблеми на съвремието и за процесите в света“, заяви Путин.

Посещението на руския президент в Монголия предизвика реакция поради очакванията властите в страната да спазят задълженията си по Римския статут във връзка с Международния наказателен съд при предстоящото посещение на Путин.

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент, но властите в Монголия не я изпълниха.