Начало Свят Русия отрече да е искала бензин от Казахстан

Русия отрече да е искала бензин от Казахстан

84
Кремъл
Снимката е илюстративна

Вторникът беше денят, в който Руското министерство на енергетиката отрече информацията, че е поискало от Казахстан да създаде резерв от бензин за евентуални доставки за Русия, от което бяха се позовали на Ройтерс.

Предишният ден три източника от индустрията съобщиха, че Русия е поискала от Казахстан да е готова да предостави 100 000 тона бензин, ако има нужда, поради украинските атаки по руски рафинерии, което намали производствения им капацитет.

„Руското министерство на енергетиката не е отправяло искане към Казахстан за създаване на резерв или доставка на автомобилен бензин за руския вътрешен пазар“, заявиха от министерството, цитирайки Ройтерс и добавиха: „Има възможност да се доставят до 285 000 тона бензин от Русия в Казахстан годишно, дори по време на забраната за износ на този вид гориво от Русия, като тези доставки се осъществяват“.

Министерството също така посочи, че вътрешният пазар на Русия е достатъчно снабден с бензин и наличните запаси са достатъчни, за да отговорят на увеличаващото се вътрешно търсене.