Начало Свят Русия обяви, че е превзела изцяло Белогоровка

Русия обяви, че е превзела изцяло Белогоровка

59
Руски войници

Руските военни сили съобщиха днес, че са завзели напълно село Белогоровка (Белохоривка на украински) в Луганска област, Източна Украйна, и са укрепили позициите си в района, според информация на Ройтерс.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за сблъсъци близо до Вовчанск,

Стариция и Глубокое (Глибоке на украински) в съседната, североизточна Харковска област, където, според тях, са отблъснати два украински контраатаки.

По-рано през този месец руските въоръжени сили направиха настъпление в Харковска област с цел създаване на буферна зона, за да защитят руските граници, съобщава Ройтерс.

Украйна все още опазва контрола си върху около 60% от град Вовчанск в Харковска област в контекста на настъплението на руската армия, цитиран от Ройтерс, заместник областният управител Роман Семенюха.

Искрен Иванов само за ДЕБАТИ: Ще минат месеци, докато Украйна постигне паритет с Русия

„Противникът продължава да се опитва, особено във Вовчанск, да изпъди украинските въоръжени сили от града“, заяви той по украинската национална телевизия.

„Около 60% от града се контролира от украинските въоръжени сили, като това означава, че атаките не спират“, добави Семенюха.

В същото време стана ясно, че руската петролна рафинерия „Славянск“ в Краснодарска област е била повредена след атака с дронове през уикенда.

Според местни официални лица шест дрона са се разбили в района на петролната рафинерия в град Славянск в Краснодарска област рано тази сутрин.

Според информация от агенция „Интерфакс“ рафинерията е спряла дейността си след нападението.

„Има щети. Предстои да бъдат определени степента и размерът на щетите“, заяви днес служителят по сигурност Едуард Труднев, цитиран от ТАСС.

Рафинерията „Славянск“ е частно предприятие с дневен капацитет от около 100 000 барела и произвежда гориво за вътрешно потребление и за износ, посочва Ройтерс.

Според Русия атаките от страна на Украйна срещу тяхна територия са се засилили, откакто силите им предприеха операции на нов фронт в Харковска област.

Москва заяви, че въоръжените им сили вчера са свалили поне 103 дрона,

включително 62 дрона над руски региони, ракети „АТАКМС“ (ATACMS) над Крим, френски управляеми бомби и американски ракети „ХАЙМАРС“ (HIMARS).

В същото време ВВС на Украйна съобщиха днес, че силите им са свалили всички 29 дрона, изпуснати от руските сили през миналата нощ. Според военен представител украинските сили са успели да унищожат всичките 90 дрона от модела „Шахед“, изстреляни от Русия през последната седмица.

Украинският военноморски флот обяви, че техните сили са унищожили миноносеца „Ковровец“ на руския Черноморски флот.

Още новини от деня – четете тук