Начало Свят Русия извърши масирана атака срещу украинската енергийна инфраструктура

Русия извърши масирана атака срещу украинската енергийна инфраструктура

34
Война в Украйна
Повредена след руски удари сграда в Харков. Снимка: АП/БТА

По време на нощта Русия извърши „масирана атака“ срещу Украйна, като целта бяха обекти на енергийната инфраструктура в цялата страна. Тази информация беше съобщена от украинските власти, цитирани от Франс прес и предадени от БТА.

Министърът на енергетиката на Украйна, Херман Халушченко, заяви в Телеграм, че „врагът отново атакува нашата енергийна инфраструктура“. Атаките бяха насочени към „производствени съоръжения и електропреносни системи“ в областите Киев, Харков, Запорожие и Лвов, допълни той.

Двете ТЕЦ-а, принадлежащи на украинския енергиен доставчик ДТЕК, бяха нападнати, съобщи компанията в Телеграм, без да уточни местоположението им.

За извършването на „масираната атака“ срещу Украйна, Москва използва крилати ракети и ирански дронове „Шахед“, се посочва в дневния доклад на украинския Генерален щаб, публикуван във Фейсбук. Според армията Украйна успя да унищожи 37 от общо 40 безпилотни самолети, изстреляни срещу нея.

В Харков и околните райони Москва нанесе поне 10 удара върху важна инфраструктура, заяви Олег Синегубов в Телеграм, без да споменава за жертви.

200 000 души останаха без ток в Харковска област поради руските атаки, съобщи Олексий Кулеба, заместник-началник на канцеларията на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

Според кмета на Харков Игор Терехов и регионалната полиция Русия използва ракети за удар върху втория по население град в Украйна. „Съдейки по целите на руския агресор, в Харков може да възникнат проблеми с енергийните доставки. Метрото ще бъде затворено следващите няколко часа, така че планирайте пътуванията си внимателно“, написа кметът сутринта в социалните мрежи.

Областният управител потвърди, че се предприемат действия за справяне с проблемите с електрозахранването.

Киевска област беше подложена на „масирана атака“ от дронове и ракети, съобщи ръководителят на местната военна администрация Руслан Кравченко. Беше атакуван „обект от критичната инфраструктура“, без да се предоставят повече подробности.

В областта Запорожие губернаторът Иван Федоров сподели за „масирана атака“ с използването на ракети, която причини щети на енергийната инфраструктура.

Силите за отбрана на Южна Украйна информираха чрез Телеграм, че на територията на енергийната инфраструктура в областта Одеса избухна пожар, причинен от паднали отломки от дрон.

В 08:00 ч. местно време отменена беше въздушната тревога на територията на Украйна.

От няколко седмици Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, особено в района на Харков, като това води до прекъсвания в електрозахранването, спомена АФП. Вчера, при нощните атаки в Харковска и Одеска област, бяха убити 7 души и бяха засегнати два енергийни обекта, което доведе до спиране на електрозахранването в двете области.

Още международни новини – четете тук