Начало Свят Русия е открила контраофанзива в завоювания от украинците Курск

Русия е открила контраофанзива в завоювания от украинците Курск

124
Войната в Украйна
Снимка: БТА

Според информация от проруски военни блогъри и проукраински наблюдатели, руските сили стартираха контраофанзива срещу украинските войски в района на Курск в Русия. Съобщава се за ожесточени битки в окръга и вероятно обратно завземане на села от Русия.

Информацията твърди, че руските сили вече контролират няколко села към запад от руските части, които преди бяха под украински контрол, и са ги изпъдили на изток от река Малая Локня, към южната част на Снагост.

Руското министерство на отбраната обяви, че победило украински части в редица населени места.

В момента няма официално потвърждение на тези информации или коментар от страна на Украйна.

Следва да се посочи, че руски дронове причиниха сериозни щети по енергийната инфраструктура на северния украински град Конотоп, при което поне 14 души бяха наранени.

Според прокуратурата, „Към 08:00 ч. 14 цивилни граждани са потърсили медицинска помощ, нанесени са щети на седем жилищни сгради, една частна жилищна сграда, медицинско и учебно заведение, три автомобила, гаражна кооперация, магазин и банка“, цитирана от Укринформ.

Екипи от службите за извънредни ситуации вече работят за възстановяване на електрозахранването в града.

Местни представители отбелязаха, че по време на атаката имало 10 експлозии, като кметът Артьом Семенихин посочи, че електроенергийната система на града е в критично състояние. Той обяви, че болниците продължават да функционират.

Конотоп е разположен в Сумска област, която беше предмет на нарастващи руски нападения в последните седмици.

През миналия месец, Украйна използва град Суми като платформа за неочаквано нашествие в Русия, с цел да получи превъзходство на полето на боя, докато руските сили напредват в източната част на Украйна.

След като постигнаха бърз напредък, атаката на Киев в Курска област изглежда се е забавила. Висш руски командир заяви, че силите му са възобновили контрола си над около 10 населени места по време на контраатака.

Атаката с дронове беше част от по-широка руска операция, при която са използвани общо 64 дрона, съобщиха военновъздушните сили.

44 от тях са били свалени над девет различни области. Имаше и пожар в склад за мебели, предизвикан от руския дрон, който все още се опитват да потушат службите за спешна помощ.

Губернаторът на Черниговска област заяви, че Русия засилила нападенията си в региона през последното денонощие, но не предостави повече подробности за щетите по инфраструктурата.